مولفه های روانشناسی مثبت گرا در قرآن کریم از دیدگاه سلیگمن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HLSPCONF02_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رهسپار

کارشناس ارشد روانشناسی اسلامی مثبت گرا، دانشگاه الکترونیک آزاد اسلامی، استان تهران، شهرتهران

سهیلا بهرمندجوی

دکتری روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی ، استان تهران، شهر تهران

چکیده

از آنجا که دین اسلام کامل ترین و گسترده ترین دین در جهان است و جهت نیازها و تمامی مراحل زندگی انسان راهکارهایی روشن و سازنده دارد، لازم است این توصیه ها با دیدگاه روانشناسی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. ازنظر علمی، نه پذیرش بی چون و چرای اندیشه های دیگران منطقی و جایز است نه سخت گیری و تعصب و طرد آن ها؛ بلکه راه مناسب، نقادی منصفانه روانشناسی مثبت نگر و معاصر امروز است. از مهم ترین و موثرترین راهکارهای کاربردی موفقیت و دستیابی به آرامش حقیقی در این دوره (معاصر) مقایسه اندیشه اسلامی با روانشناسی می باشد. هدف از انجام این تحقیق، استخراج مولفه های روانشناسی مثبت گرا بر اساس دیدگاه سلیگمن از کتاب قرآن بود. روش این تحقیق تحلیلی- تطبیقی و شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای بود. یافته ها نشان داد که فرایند مثبت اندیشی در قرآن، به گونه ایست که انسان به دلیل وجود فطرت توحیدی و باورهای اعتقادی، نسبت به خود، خداوند و دیگران، حسن ظن داشته و با پرورش نیروی ایمان به خداوند متعال، با خوش بینی واقع گرایانه، حوادث زندگی خود، وقایع جهان و تعاملات با دیگران را تفسیر می نماید. در روانشناسی مثبت گرا نیز انسان به دلایل گوناگون ارثی یا شناختی یا محیطی و یا تربیتی، نگرش مثبت به اتفاقات در روان ناهوشیار او تاثیر گذاشته و موجب پروراندن تخیلات مثبت می شود و این امر، زمینه انتظار رخدادهای خوشایند در آینده و تفسیر مثبت از حوادث را فراهم می آورد و نیز هیجان های مثبت، با تاثیر بر روی تفکر وسعت یافته،منجر به رشد ویژگی های شخصیتی مثبت، مانند: مقاومت، انعطاف پذیری، خوش بینی و ... می شود.

کلیدواژه ها

مولفه، روانشناسی مثبت گرا، سلیگمن، قرآن کریم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.