بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های مختلف یونجه (Medicago sativa L.) با استفاده از صفات ریخت شناسی

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,151

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_1111

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

یونجه مهم ترین گیاه علوفه ای در جهان می باشد که اساسی ترین عامل برای اصلاح این گیاه وجود تنوع کافی اولیه است بدین منظور، 150 ژنوتیپ یونجه از نظر صفات مختلف زراعی در قالب طرح کاملا تصادفی طی سال زراعی 89-88 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا مقایسه و مطالعه گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات دارای تفاوت معنی‏دار در سطح 1% یا 5% بودند که این نشان‏دهنده وجود تنوع کافی بین ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد بیشترین عملکرد علوفه مربوط به ژنوتیپ های xl312 ، تالنت 2 و همدانی 2 با 5/910-6/932 گرم بود. ژنوتیپ های سمیرچنسکایا111و شهررضا از نظر کیفیت علوفه در بالاترین سطح قرار داشتند که استفاده از آنها به عنوان والد در برنامه هایی که هدف بهبود کیفیت یونجه است، توصیه می گردد. نتایج ضرایب همبستگی میان صفات نشان دهنده وجود همبستگی منفی و معنی دار کیفیت علوفه با عملکرد خشک علوفه و ارتفاع بوته بود. همچنین صفت روز تا 10 درصد گلدهی با عملکرد خشک علوفه همبستگی منفی و معنی دار داشت. بر اساس نتیجه تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها در پنج گروه قرار گرفتند. ژنوتیپ های کلاستر چهارم دارای کیفیت و وزن خشک علوفه مناسب و کمترین طول روز تا گلدهی بودند و ژنوتیپ های این خوشه را می توان به عنوان ژنوتیپ های برتر از لحاظ کیفیت و عملکرد خشک علوفه معرفی کرد. شناسایی تنوع فنوتیپی موجود، اطلاعات مفیدی در مدیریت کلکسیون ها فراهم می آورد و منابع ژنتیکی با ارزشی را در دسترس اصلاح گران گیاه قرار می دهد.

نویسندگان

عاطفه سادات مصطفوی

دانشجوی کارشناسی ارشد

حجت الله مظاهری لقب

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه بوعلی سینا همدان

سیدسعید موسوی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه بوعلی سینا همدان

بهمن یزدی صمدی

استاد دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بهار، م. و همکاران، (1385). ارزیابی تنوع ژنتیکی جمعیت های ...
  • رضایی، م. و همکاران، (1389). ارزیابی تنوع فنوتیپی اکوتیپ‌های یونجه ...
  • زمانیان، م. و همکاران، (1379). بررسی خصوصیات مورفولوژیک و زراعی ...
  • ناروئی‌راد، م. و همکاران، (1385). بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه ...
  • Hanna, w.w. (1993). Improving forage quality by breeding, International crop ...
  • Newbury H. J., and B. V. Ford-Lioyd, (1997). Estimation of ...
  • Prosperi, J., Jenczewski, E., Angevain, M. & Ronfort, J. (2006) ...
  • نمایش کامل مراجع