مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با درمان فعال سازی رفتاری بر درماندگی آموخته شده و تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای نشانه های افسردگی
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 26، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 225
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-26-2_005
تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1401
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: افسردگی یکی از مهم ترین مشکلات روانشناختی افراد جامعه است که موجب کاهش سلامت آن ها می شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با درمان فعال سازی رفتاری بر درماندگی آموخته شده و تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای نشانه های افسردگی بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با ۲ گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به افسردگی شهر بابل بود که در سال ۱۳۹۹ به کلینیک های روان درمانی سطح شهر بابل مراجعه کرده بودند. ۴۵ نفر از کسانی که در پرسشنامه افسردگی بک نمره متوسط به بالا کسب کردند، به صورت دردسترس انتخاب شدند و در ۳ گروه ۱۵ نفری به صورت تصادفی قرار گرفتند و به پرسشنامه های نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و درماندگی آموخته شده کوینلس و نلسون پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون بونفرونی به کمک نرم افزار SPSS ویرایش ۲۳ استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بین میزان تاثیر دو روش روش شناختی رفتاری و فعال سازی رفتاری بر درماندگی آموخته شده (۰/۲۷۷>P) و تنظیم شناختی هیجان اختلاف معناداری وجود ندارد (۰/۱۸۸>P) و هر دو درمان به میزان مشابهی بر درماندگی آموخته شده و تنظیم شناختی هیجان تاثیرگذار هستند (۰/۰۰۱>P).
نتیجه گیری: می توان از هر دو درمان شناختی رفتاری و درمان فعال سازی رفتاری در مبتلایان به افسردگی برای کمک به حل مشکلات شناختی آنان استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
Cognitive behavioral therapy ، Behavioral activation therapy ، Learned helplessness ، Cognitive emotion regulation ، Depression ، درمان شناختی رفتاری ، درمان فعال سازی رفتاری ، درماندگی آموخته شده ، تنظیم شناختی هیجان ، افسردگی
نویسندگان
فرناز کیائیان موسوی
Department of Psychology, Islamic Azad University, Bojnourd Branch, Bojnourd, I.R. Iran.
عبدالله مفاخری
Department of Psychology, Payame Noor University,Tehran, I.R. Iran.
علی محمدزاده ابراهیمی
Department of Psychology, Faculty of Humanities, University of Bojnord, Bojnord, I.R. Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :