دانش بهره برداران در مدیریت پایدار حوزه های آبخیز: مطالعه موردی در حوزه های آبخیز شهید رجایی و یانسر استان مازندران

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 823

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_339

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

دانش بهره برداران در مورد مدیریت پایدار حوزه های آبخیز کمک نموده تا نقش فعال تری در توسعه پایدار منابع طبیعی ایفا کنند. هدف این مطالعه ارزیابی دانش بهره برداران روستایی در زمینه تکنولوژی های حفاظت از آب و خاک در آبخیزداری است. در یک مطالعه موردی از طریق گروههای متمرکز، مصاحبه های نیمه ساخت یافته و پرسشنامه داده ها با مشارکت کارشناسان استان مازندران و بهره برداران حوزه های آبخیز شهید رجایی و یانسر استان بدست آمد. وابستگی شدید بهره برداران به منابع طبیعی و محدودیت منابع معیشت خانوارها منجر به فشار بیش از حد بر منابع طبیعی و تشدید تخریب منابع گردیده است. مهمترین بحران های مربوط به منابع طبیعی حوزه ها تخریب جنگلها و مراتع؛ سیلاب؛ کاهش منابع آبی؛ فرسایش خاک؛ جمع شدن رسوب پشت سدها؛ و تخریب حاشیه رودخانه ارزیابی شد. دیدگاهها بر آن بود که بهره برداران باید در مورد وقوع، علل و اهمیت این بحرانها همچنین شناخت، اهمیت و چگونگی انجام عملیات آبخیزداری آگاهی و مهارت زیادی داشته باشند. آگاهی و گرایش مردم در مورد وقوع و علل وقوع بحران ها نسبتاً بالا بود. اما تنها برخی از روستاییان صرفا آشنایی کلی با عملیات آبخیزداری و مدیریت منابع طبیعی داشته و اکثراً از سطح دانش و مهارت کمتری در خصوص کنترل و مدیریت این بحران ها، بخصوص عملیات مکانیکی و بیولوژیکی همچون علوفه کاری دیم، بند سنگی ملاتی، تراس بندی، سکوبندی و بانکت زنی و کپه کاری داشتند. بنابراین برنامه های ترویج و سیاستهای مدیریت منابع طبیعی باید بیشتر بر این موارد تاکید کنند

نویسندگان

اسماعیل کرمی دهکردی

استادیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی دانشگاه زنجان

مهرداد پویا

مربی گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری (1383). منابع طبیعی ایران: دیروز، ...
  • Dumanski, J. (2006) Soil Conservation and The International Env ironmental ...
  • Hakimian, H. & Teshome, A. (1993) Trainers' Guidle: Concepts, Principles, ...
  • Hine, R. & Pretty, J. N. (2006) Organic and Sustainable ...
  • Pimentel, D. (2006) Soil Erosio. A Food and Environmentl Threat. ...
  • Pretty, J. (1998) Supportive policies and practices for scaling up ...
  • Scherr, S. J. (1999) Soil Degradation: A Threat _ Developing- ...
  • نمایش کامل مراجع