تحلیل محتوای کتاب درسی علوم پایه چهارم دوره ابتدایی از لحاظ میزان توجه به رویکرد حل مسئله سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی و آموزش و پرورش
  • کد COI اختصاصی: PFCONF06_230
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبرا عبدی نویده

دانشجوی کارشناسی ارشد.

مرتضی سمیعی زفرقندی

عضوهیات علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش ، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی

چکیده

هدف از این تحقیق، تحلیل محتوای کتاب درسی علوم تجربی پایه چهارم براساس مراحل حل مسئله دیویی بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری تحقیق کتاب علوم تجربی پایه چهارم چاپ سال ۱۳۹۶ است. ابزار تحقیق فرم تحلیل محتوا با توجه به مراحل حل مسئله دیویی شامل: برخورد با موقعیت مبهم , جمع آوری اطلاعات , ساختن فرضیه , آزمایش فرضیه و نتیجه گیری است . در تجزیه وتحلیل داده ها از روش ویلیام رومی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که میزان توجه به مراحل حل مسئله با توجه به فراوانی محاسبه شده در مقوله های متن، تکالیف و تمرینات و تصاویر عبارت است از : در مقوله متن از تعداد ۱۴۸ واحد ضبط شده ۶۸ واحد حدود ۴۶ درصد به یک یا چند مرحله حل مسئله توجه نموده است . در مقوله تمرین از مجموع ۱۰۸ واحد ضبط شده ۱۰۱ واحد یعنی حدود ۹۳ در صد به یک یا چند مرحله توجه نموده است و در مقوله تصویر از مجموع ۱۰۵ واحد ۷۷ واحد یعنی حدود ۷۳ درصد به یک یا چند مرحله حل مسئله توجه شده است. در مقوله ی متن بیشترین توجه به مرحله اول است و به مرحله سوم توجه نشده است ولی در مقوله تمرین به همه مراحل توجه گردیده است و در مقوله تصویر بیشترین توجه به مقوله دوم است. به طور کلی با توجه به نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت ,کتاب در مقوله ی متن با مراحل حل مسئله دیویی انطباق لازم را ندارد و از لحاظ تکالیف و تمرین ها و تصاویر انطباق دارد و در تصاویر توجه بیشتر به مرحله دوم شده و به سایر مراحل توجه لازم نشده است

کلیدواژه ها

کتاب درسی علوم تجربی، حل مسئله دیویی ، تحلیل محتوا، ویلیام رومی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.