رابطه تضاد منافع و تصمیم گیری اخلاقی در حسابرسان با نقش میانجی قضاوت اخلاقی: ترکیب رویکردهای شناخت اجتماعی و الگوی بازده تصمیم گیری
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DMOR-6-0_005
تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
هدف: هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه تضاد منافع و تصمیم گیری اخلاقی در حسابرسان با نقش میانجی قضاوت اخلاقی با ترکیب رویکردهای شناخت اجتماعی و الگوی بازده تصمیم گیری است. نظریه شناخت اجتماعی به تاثیرهای محیطی بر افراد اشاره دارد. الگوی بازده تصمیم گیری نیز عوامل موثر بر تصمیمگیری را موردبررسی قرار میدهد.روش شناسی پژوهش: در این پژوهش با ترکیب رویکردهای ذکرشده و با استفاده از الگوی «محرک- ارگانیسم- پاسخ» به بررسی موضوع پژوهش پرداخته شد. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آن شامل حسابرسان مختلف کشور است که ۱۷۰ نفر از آنان با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده در سال ۱۳۹۹ انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه ها نیز از تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS، استفاده شد.یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد که بین تضاد منافع و تصمیم گیری اخلاقی رابطه منفی و معناداری (%۴۰) وجود دارد. همچنین، افزایش تضاد منافع موجب کاهش قضاوت اخلاقی (%۵۰) و کاهش قضاوت اخلاقی نیز موجب کاهش سطح تصمیمگیری اخلاقی (%۵۱) میشود. درمجموع، بین تضاد منافع و تصمیمگیری اخلاقی رابطه منفی وجود دارد که با حضور قضاوت اخلاقی، به دلیل اثرگذاری مثبت بر تصمیمگیری اخلاقی، از شدت آن کاسته میشود.اصالت/ارزش افزوده علمی: یافتههای پژوهش موید اهمیت عوامل روانشناسی و رفتاری است که باید موردتوجه بیشتری قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
تضاد منافع ، تصمیم گیری اخلاقی ، الگوی محرک- ارگانیسم- پاسخ ، شناخت اجتماعی ، الگوی بازده تصمیم گیری
نویسندگان
مجتبی بردبار
گروه حسابداری، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران.
ذبیح اله خانی
گروه حسابداری، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران.
حسین رجب دری
گروه حسابداری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :