طبقه بندی شکل آبشستگی سد های خاکی همگن- چسبنده ناشی از روگذری جریان
محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 25، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 334
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-25-4_018
تاریخ نمایه سازی: 18 فروردین 1401
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر برای بررسی آزمایشگاهی مکانیزم شکست سد خاکی ناشی از اثر میزان شیب بالادست و پایین دست بدنه سد، طرح ریزی شده است. با توجه به اینکه شیب وجه پایین دست این نوع سد تاثیر زیادی بر زمان و نحوهی خرابی دارد، بدین منظور ۸ مدل از سد خاکی با شیب های متفاوت بالادست و پایین دست (۱:۱ و ۲:۱) برای دو نوع خاک (خاک Sc) ساخته شد. زمان تخریب سد و نحوه آن برای دبی های سیلابی مورد نظر بررسی شد. نتایج نشان داد که شیب بالادست سد خاکی به مراتب تاثیر کمتری نسبت به شیب پایین دست بر روند آبشستگی حاصل از پدیده روگذری دارد. همچنین، با افزایش شیب پایین دست بدنه سد خاکی، میزان آبشستگی در شکاف آبشستگی تا ماکزیمم ۲۸ درصد افزایش پیدا می کند. همچنین، با استفاده از تکنیک رگرسیون غیر خطی، روابطی برای تخمین میزان دبی خروجی و محل تشکیل آبشار ارائه شد. همچنین، با درنظرگرفتن نحوه شسته شدن و تشکیل آبشار درون بدنه سد های خاکی چسبنده، دو طرح کلی آبشار بزرگ و سری آبشارها ارائه شد. درنهایت نحوه تشکیل این آبشارها با تنش موجود در زمان شسته شدن رسوبات نسبت به تنش برشی مواد سازنده سد مورد بررسی و ارزیابی قرار داده شد و با ارائه محدودیت هایی بر پایه تنش برشی، وضعیت تشکیل نوع و الگوی شسته شدن بدنه سد های خاکی چسبنده در زمان روگذری تخمین زده شد. درنهایت طرح کلی برای تخمین رفتار آبشستگی در سدهای همگن با خاک چسبنده معرفی شد.
کلیدواژه ها:
Earth dam ، Hole ، Sticky soil ، Classification ، Downstream and upstream side slope ، Shear stress ، سد خاکی ، شکاف ، خاک چسبنده ، طبقه بندی ، شیب بالادست و پایین دست ، تنش برشی
نویسندگان
سعید صالحی
Ferdowsi university of Mashhad
علی رضا اسماعیلی
Ferdowsi university of Mashhad
کاظم اسماعیلی
Ferdowsi university of Mashhad
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :