ارزیابی نور لامپ های فتوتراپی نوزادان و مقایسه نور لامپ های فلورسنت روشنایی با آن ها
محل انتشار: فصلنامه سنجش و ایمنی پرتو، دوره: 5، شماره: 4
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSM-5-4_002
تاریخ نمایه سازی: 16 فروردین 1401
چکیده مقاله:
بسیاری از نوزادان در بدو تولد مبتلا به زردی ناشی از بالا بودن غلظت بیلیروبین در خون هستند که میتوان آنها را با استفاده از لامپهای فتوتراپی، درمان کرد. لامپهای فتوتراپی، نور در محدوده طول موج ۴۲۰ تا ۴۷۴ نانومتر، منتشر می کنند. برای درمان موثر، طول موج و شدت نور دارای اهمیت است. در این تحقیق، ۵۰ نمونه لامپ با مارکهای مختلف و توانهای مساوی مورد مطالعه قرار گرفته اند. با استفاده از یک دستگاه اسپکترورادیومتر، طیف تابشی لامپها در وضعیتهای مشابه به دست آمده و برای هر لامپ، مجموع شدتهای نور خروجی در سه محدوده (۲۰۰ تا۴۰۰، ۴۲۰ تا ۴۷۴ و ۲۰۰ تا ۸۰۰ نانومتر) محاسبه شده است. سپس نسبتهای شدت پرتو در ناحیه فرابنفش (۲۰۰ الی ۴۰۰ نانومتر، خطرناک برای نوزاد) و شدت نور در ناحیه ۴۲۰ الی ۴۷۴ نانومتر (مفید برای درمان) به شدت کل، برای هر لامپ تعیین و سپس این نسبتها با یکدیگر مقایسه شده اند. نسبت شدت پرتو مضر به شدت کل تقریبا در ۲۰٪ لامپها نزدیک به مقدار میانگین لامپهای مرغوب و در۵۰٪ لامپها بیشتر از مقدار میانگین لامپهای مرغوب بود و این نسبت برای تقریبا ۳۰٪ لامپها کمتر از مقدار میانگین به دست آمد. همچنین نسبت شدت پرتوی مفید لامپ به شدت کل تقریبا در ۳۱٪ لامپها نزدیک به مقدار میانگین لامپهای مرغوب و در ۴۷٪ لامپها بیشتر از مقدار میانگین بود، درحالی که برای۲۲٪ لامپها کمتر از مقدار میانگین به دست آمد. نتایج نشان می دهد که استفاده از لامپهای درمانی نامرغوب و نیز فلورسنت نه تنها برای درمان کودکان چندان مفید نیست، بلکه با تابانیدن پرتوهای فرابنفش غیرضروری بر آنها مضر نیز هست. بنابراین از دیدگاه حفاظت در برابر اشعه توصیه میشود برای درمان کودکان مبتلا به زردی از لامپهای مخصوص و مرغوب استفاده شود.
کلیدواژه ها:
Phototherapy lamp ، ultraviolet ، spectrum ، light intensity ، radiation protection ، فتوتراپی نوزادان ، فرابنفش ، اسپکترورادیومتر ، حفاظت در برابر پرتو.
نویسندگان
میرشهرام حسینی پناه
School of Reactor and Nuclear Safety, Nuclear Science & Technology Research Institute
دلنواز فرودین
School of Reactor and Nuclear Safety, Nuclear Science & Technology Research Institute
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :