آنالیز افتراقی داده های ریزآرایه برای سه گونه پرنده مهاجر و یک گونه غیرمهاجر به عنوان کاندیداهای پرندگان مهاجر و غیرمهاجر
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 768
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-13-3_008
تاریخ نمایه سازی: 21 اسفند 1400
چکیده مقاله:
در زمینه مدیریت و حفاظت از پرندگان، یکی از اولین موضوعاتی که مدنظر می آید، پرداختن به بحث مهاجرت آن ها می باشد. مقوله مهاجرت موضوعی بسیار پیچیده است که می توان عوامل مختلفی را برای بروز این پدیده بررسی کرد. یکی از این عوامل، عوامل ژنتیکی می باشند که با بروز یک رفتار خاص (مهاجرت) می توانند اثر خود را نشان دهند. در این تحقیق آنالیز افتراقی بیان ژن ها در داده های ریزآرایه برای چهار گونه، شامل سه گونه مهاجر و یک گونه غیرمهاجر در ۲۲ نمونه مختلف با استفاده از داده های موجود در پایگاه داده GEO انجام گرفت. طی این بررسی، داده های بارگیری شده، بررسی، کنترل کیفیت و نرمال سازی شدند و سپس نمودارهایی برای مشاهده تفاوت یا عدم تفاوت در بیان ژن های این گونه ها ترسیم شد. با استفاده از نمودارهای رسم شده، و هم چنین پارامترهای آماری، تفاوت معنی داری بین دو گروه مهاجر و غیرمهاجر مشاهده شد (P<۰/۰۵). هم چنین در ادامه با اعمال تفسیر ژنوم و یافتن اسامی ژن های مرتبط با هر پروب و نیز تعریف معیارهای معنی داری، اسامی ۴۰ ژن که از لحاظ معنی داری دارای بیش ترین و کم ترین میزان بیان در گروه مهاجر نسبت به غیرمهاجر بودند، به دست آمد و گزارش شد. سپس با انجام آنالیز هستی شناسی ژن، مشخص شد که ژن های پرندگان مهاجر و غیرمهاجر، در هر گروه از مراحل بیولوژیکی، اجزای سلولی، و عملکرد مولکولی، چه نقشی دارند. در نهایت، با توجه به نتایج حاصل، درمورد پاسخ به استرس و آناتومی ساختاری هر گروه بحث شد و هم چنین پنج ژنی که ممکن است در فعالیت های کاتالیزوری مهاجرت نقش داشته باشند، معرفی شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا مهدوی نژاد
گروه علوم محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
حسن رجبی مهام
گروه علوم و زیست فناوری جانوری، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مهدی رمضانی
گروه علوم محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
علی شریفی زارچی
دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :