اثر تزریق شکمبه ای عصاره آبی محصولات فرعی پسته بر توازن نیتروژن و فراسنجه های تخمیری شکمبه در گوسفندان نر بلوچی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-12-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید تقوی

دانشگاه جامع علمی کاربردی، واحد استانی سیستان و بلوچستان، زاهدان

عباسعلی ناصریان

دانشگاه فردوسی مشهد

رضا ولی زاده

دانشگاه فردوسی مشهد

احمد آسوده

دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا حق پرست

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مهم­ترین عامل بازدارنده در استفاده از محصولات فرعی پسته در تغذیه دام، میزان بالای ترکیبات فنلی و تانن آن می­باشد. این مطالعه جهت بررسی اثرات عصاره حاوی تانن محصولات فرعی پسته بر قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، توازن نیتروژن و فراسنجه­های تخمیری شکمبه­ در نشخوارکنندگان انجام شد. تعداد ۴ راس گوسفند نر بلوچی بالغ دارای فیستولای شکمبه­ای در قفس­های متابولیسمی انفرادی نگهداری شدند. عصاره آبی محصولات فرعی پسته پس از تغلیظ در ۳ سطح برآورد شده جهت تامین ۲، ۴ و ۶ درصد تانن کل در جیره به داخل شکمبه تزریق شد. نتایج نشان داد که تزریق عصاره تاثیر معنی­داری بر مصرف خوراک، وزن بدن و قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و پروتئین خام نداشت، اما سبب کاهش معنی­دار قابلیت هضم ظاهری ماده آلی، NDF و ADF، و افزایش زمان مصرف خوراک شد. با افزایش غلظت عصاره، pH و نسبت استات به پروپیونات مایع شکمبه به طور معنی­داری افزایش، و مقادیر نیتروژن آمونیاکی، پروپیونات، والرات و ایزو والرات مایع شکمبه به طور معنی­داری کاهش یافت. با تزریق عصاره، دفع نیترژن از طریق ادرار کاهش، ولی از طریق مدفوع و همچنین نیتروژن ابقا شده افزایش یافت. به­طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که تزریق شکمبه­ای عصاره جهت تامین ۴ درصد جیره تانن کل ضمن حفظ قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام، سبب بهبود توازن نیتروژن و ویژگی­های تخمیر شکمبه­ای گوسفندان شد.

کلیدواژه ها

تانن, تخمیر شکمبه ای, قابلیت هضم, محصولات فرعی پسته, نشخوارکنندگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.