سفره های پاراگلیشیال و نقش آن در کیفیت منابع آبهای تحت الارض مناطق خشک (نمونه شیرکوه یزد)

سال انتشار: 1381
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 54

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SEPEHR-11-41_004

تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1400

چکیده مقاله:

در مناطق خشک و نیمه خشک به غیر از کمبود کلی آب، موضوع کیفیت منابع آبی نیز از جمله مسائل مهم به شمار می ­آید. با این که استفاده از ذخیره کننده های آب های سطحی مانند آب انبارها و غیره در گذشته به عنوان یک استراتژی کلی معمول بوده است ولی نبود جریان های دائمی آب در این مناطق سبب می­ شود که تامین این ماده حیاتی به سفره ­های زیرزمینی متکی باشد آنچه در مورد  سفره های تحت­ الارضی اهمیت پیدا می کند تنها به میزان، وسعت، ظرفیت و عمق آنها محدود نمی­ شود بلکه تاریخ تحول و ژنز این سفره­ ها و تاثیری که این موضوع بر کیفیت آب ذخیره شده در آنها می­ تواند بگذارد نیز از اهمیت ویژه­ ای برخوردار است. سفره­ های تحت­ الارضی در مناطق خشک به واسطه شرایط اقلیمی و محیط های ترسیب و تشکیل، غالبا از نظر شوری و املاح با محدودیت روبرو هستند. با این همه در مناطق پایکوهی ومرتفع نواحی خشک، اراضی و انباشت رسوباتی وجود دارد که در دوران آناگلیشیال عهد چهارم تحت تاثیر فرآیندهای یخچالی به وجود آمده و سفره­ های مورنی و یا تیل های حجیمی که هم از نظر وسعت و هم از نظر کیفیت شرایط بسیار مناسب و مطلوبی را برای ذخیره ­سازی در اختیار ما قرار می­ دهند دیده می­ شود. وجود سفره ­های یخچالی در این نواحی فرصت و غنیمتی است که ما با شناخت و اعمال مدیریت در امر بهسازی و بازسازی آبخوان های آن بتوانیم در هدایت سیلاب های اتفاقی و ذخیره­ سازی آنها در سفره­ های مطلوب توان بهره­ گیری از منابع آبی خود را در این مناطق بالا برده بر ظرفیت و بهینه­ سازی منابع آب مبادرت کنیم. این مقاله که براساس یک طرح میدانی و با تاکید بر فرآیندهای ژئومورفیک یخچالی در شیرکوه یزد تهیه گردیده ضمن بازگو نمودن اهمیت رسوبات یخچالی در کیفیت و ذخیره آب مناطق خشک به معرفی دو سفره استثنایی مهریز و سانیچ در شرکوه می­ پردازد.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کردوانی، پرویز، ژئوهیدرولوژی در جغرافیا، دانشگاه تهران، ۱۳۷۰ ...
  • کیث تاد، دیوید، هیدرولوژی آبهای زیرزمینی، ترجمه عبدالرزاق رزاقی – ...
  • دویست، راجر، شناخت آبهای زیرزمینی، ترجمه دکتر هرمز یازوشی، دانشگاه ...
  • ادواردهار، میلتون، آبهای زیرزمینی و نشست، ترجمه فریدون کاوه، نشر ...
  • ترومپ، فیلیکس، آبهای زیرزمینی، ترجمه دکتر رضا حقیقت، دانشگاه تهران، ...
  • موحددانش، علی اصغر، کاربرد ژئوفیزیک در شناخت آبهای زیرزمینی، تابش ...
  • عارف، محمدرضا، مدل هیدرولوژی فخرآباد، رساله کارشناسی ارشد، ۱۳۷۷ ...
  • صباغیه، محمدرضا، هیدروژئومورفولوژی سانیج، رساله کارشناسی ارشد، ۱۳۷۹ ...
  • اولیاء، حمیدرضا، ریخت­شناسی و تاثیر آن بر آبهای سطحی میانکوه، ...
  • نوجوان، محمدرضا، بررسی اثرات زمین آبریخت شناختی برروی منابع آبی ...
  • مبینی، محمدحسین، بررسی کیفی منابع آبی دشت یزد اردکان، رساله ...
  • آب منطقه­ای یزد، گزارش بیلان آبی، بخش آبهای زیرزمینی، ۱۳۷۷ ...
  • نمایش کامل مراجع