استخراج ترکیبات پلی فنولی از هسته خرما به عنوان رنگ طبیعی از هسته خرما و مطالعه برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن تحت شرایط مختلف

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: بیست و هشتمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI28_316
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم برآوردی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

مرضیه معین فرد

استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

حمید معین فرد

دانشیار، گروه مهندسی مکانیک، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

چکیده

هسته خرما، به عنوان یکی از مهم ترین ضایعات صنعت خرما است که از محصولات مهم و بومی کشور به شمار می رود. به رغم داشتن ترکیبات فعال زیستی ، هسته خرما معمولا دور ریخته شده و کاربرد قابل توجهی در صنعت ندارد. بهره گیری از این ضایعات به عنوان ماده اولیه جهت استخراج رنگ طبیعی ، راهی ساده و ارزان قیمت برای ایجاد ارزش افزوده بر این ضایعات ایجاد خواهد کرد. در نتیجه هدف از این پژوهش ، استخراج ترکیبات فنولی (به عنوان عامل رنگ زا) از هسته خرما و بررسی برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن بود. برای این منظور عصاره رنگی با حلال آلی (استون ۵۰ درصد) استخراج شده و با بوتانون خالص سازی شد. راندمان استخراج، حلالیت در آب، محتوای فنول کل ، پارامترهای رنگی و طیف جذبی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مقدار فنول کل عصاره ۷۱/۴۴ میلی گرم بر ۱۰۰ میلی گرم پودر فنولی هسته خرما (DSPP) بود. حلالیت DSPP در شرایط قلیایی و دمای بالا مطلوبتر از شرایط اسیدی و دمای پایین ارزیابی شد. در مشاهدات مختلف ، مقدار ماکزیمم جذب محلول حاصل جهت آزمونهای بعدی به طور میانگین ۴۱۲ نانومتر انتخاب گردید. تاثیر pH بر رنگ نمونه ها قابل توجه بود. با افزایش pH ، افزایش قابل توجهی در پارامتر a* یا قرمزی رنگ مشاهده شد. پارامترهای b* و C* نیز افزایش نشان دادند اما نه به شدت پارامتر .a* کاهش پارامتر L* همزمان با افزایش pH نیز گزارش گردید که بیانگر تیره تر شدن رنگ در شرایط قلیایی بود. بر اساس این پژوهش که برای اولین بار در کشور مطرح شده است ، ما بر این باوریم که رنگ هسته خرما این پتانسیل را دارد که در صنایع مختلف از جمله صنعت غذا و نساجی مورد بهره برداری قرار گیرد.

کلیدواژه ها

هسته خرما، رنگ طبیعی ، ترکیبات فنولی ، pH

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.