تشخیص مولکولی کوکسیلا بورنتی در نمونه های شیر خام گله های گاو شیری در استان مازندران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: بیست و هشتمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI28_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدخیرمراد حسینی مفرد

دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، چهارمحال بختیاری، ایران.

ابراهیم رحیمی

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، گروه بهداشت مواد غذایی، چهارمحال بختیاری شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی،

چکیده

پیشینه و اهمیت موضوع: تب کیو یک بیماری مهم مشترک بین انسان و دام است که توسط میکروارگانیسم داخل سلولی اجباری کوکسیلا بورنتی ایجاد می شود. علاوه بر این ، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع C. burnetii در نمونه های شیر فله گله های گاو با استفاده از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز آشیانه ای انجام شد.روش انجام کار: طی چهار فصل ، در مجموع ۱۰۰ نمونه شیر فله از گله های گاو شیری سنتی ، نیمه صنعتی و صنعتی واقع در شش شهرستان استان مازندران، شمال ایران از اردیبهشت ۱۳۹۸ تا بهمن ۱۳۹۹ جمع آوری شد. نمونه ها با استفاده از روش Nested-PCR برای شناسایی C. burnetii مورد آزمایش قرار گرفتند.نتایج : ۲۷ نمونه از ۱۰۰ نمونه شیر فله (۲۷%، ۹۵% فاصله اطمینان (CI: ۱۸.۳-۳۵.۷%) آلوده به C. burnetii بودند. شیوع ۳,۵۴% (۱۹ نمونه ) در گله های شیری سنتی و ۳,۱۲% (۸ نمونه ) در گله های شیری نیمه صنعتی بود. همچنین نتایج ما نشان داد که احتمال آلودگی شیر به باکتری کوکسیلا بورنتی در شیر سنتی ۵,۸ برابر بیشتر از شیر گله های نیمه صنعتی و صنعتی است . بیشترین و کمترین شیوع C. burnetii به ترتیب در شهرستان قائمشهر (۷,۶۶%) و بابل (صفر درصد) (۰۵,۰.(p< در فصل بهار بیشترین آلودگی (۳۷%) به C. burnetii در نمونه های شیر فله یافت شد.نتیجه گیری کلی : با توجه به یافته های این مطالعه ، گاوهای شیری سالم از نظر بالینی منبع مهم عفونت C. burnetii در این منطقه هستند که توسط گله های سنتی این حیوانات تکثیر می شوند. از آنجایی که این حیوانات می توانند عفونت را به انسان منتقل کنند، این باکتری مشترک بین انسان و دام می تواند یک مشکل بالقوه بهداشتی در استان مازندران، شمال ایران باشد.

کلیدواژه ها

Coxiella burnetii، Nested-PCR، شیر فله ، گاوهای شیری ، مازندران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.