مروری بر تجمع زیستی جیوه در زنجیره غذایی آبی و راه های کنترل و حذف آن در محیطهای طبیعی و تصفیه خانه ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF11_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 559
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس باوری

دانشجوی کارشناسی اقیانوس شناسی، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر،ایران

محسن احمدپور

استادیار مرکز پژوهشی حوضه اقلیمی خزر، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

مائده رزاقی

دانشجوی کارشناسی اقیانوس شناسی، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر،ایران

کوثر پورآقاجان

دانشجوی کارشناسی اقیانوس شناسی، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران، بابلسر،ایران

چکیده

جیوه از راههای مختلفی ازجمله فاضلابهای صنعتی و شهری، پسابهای کشاورزی، احتراق زغال سنگ، معادن فلزی، سوزاندن زباله آتشفشانها، تصفیه فاضلاب، معدنکاوی ومواردی از این قبیل وارد محیط آبی میشوند. جیوه ازسمیترین فلزات سنگین است که فاقد فعالیت بیولوژیک طبیعی در بدن موجودات میباشد و غذا نیز مهمترین منبع ورود و جذب جیوه در بدن است. ورود جیوه به چرخههای غذایی باعث نابودی آبزیان و زنجیره غذایی میشود. بنابراین در تحقیق مروری حاضر به بررسی اشکال مختلف جیوه، راههای ورود این فلز به محیط آبی، تجمع زیستی آن در طول زنجیره غذایی، خطرات احتمالی ناشی از آن در موجودات و همچنین برخی ازراههای کنترل این فلز در محیط آبی پرداخته شد. به این منظور، از مطالعات انجام شده در زمینه آلایندگی جیوه که از بانکهای اطلاعاتی SID ، Speringer ، Scince Direct ، Magiran ، Taylor & Francis ، John Willey & Sons ، Civilica ، به دست آمد، مورد استفاده قرار گرفت. بررسیها نشان داد، راه های مختلفی جهت حذف جیوه از محیط وجود دارد که برخی از آنها شامل؛استفاده از باکتریهای مقاوم به جیوه، تصفیه الکتروشیمیایی، اسمز معکوس، زیست پالایی، رسوب دهی شیمیایی،کربن فعال، شناورسازی، لخته سازی میباشد که به آنها پرداخته شد. در نهایت با توجه به سمیت جیوه در محیطهای آبی، ضروری است تا مدیریت آلایندگی جیوه در قالب یک سیستم مدیریت سیستماتیک و هدفدار صورت پذیرد تا حد امکان از کاهش منابع و آلودگی های محیطی جلوگیری به عمل آید.

کلیدواژه ها

اکوسیستم آبی، جیوه، آبزیان، فلزات سنگین، تصفیه آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.