تحلیل تکتونیکی کمربند رفسنجان با استفاده از آنالیز خطوط هم پایه و شبکه آبراهه ها

سال انتشار: 1377
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,356

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI02_074

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1385

چکیده مقاله:

لازمه تفسیر وضعیت تکنونیکی یک منطقه شناخت و بررسی ساختارهای زمین شناسی آن منطقه است. پوشیده شدن تمام و یا قسمتی از ساختمانهای زمین شناسی توسط آبرفت و یا گیاه و عدم رخنمون آنها در سطح زمین، تحلیل تکتونیکی آن مناطق را دچار مشکل می کند. بسیاری از ساختارهای زمینشناسی از قبیل چینها، گسلها و درزه ها می توانند با ایجاد خطوط ضعف در روی زمین موجب تغییر مسیر آبراهه ها گشته و طرح های خاصی از قبیل داربستی، متعامد، زاویه ای و … ایجاد کنند (Allen, et al., 1984, Gaudemet , et al., 1989) با انجام مطالعات دقیق و جزء به جزء طرح های خاص آبراهه ها و تعیین فراوانی (frequency) و تراکم (density) آبراهه ها، می توان بسیاری از ساختارهای زیر زمینی که در صحرا یا تصاویر ماهواره ای قابل تشخیص نیستند را شناسایی کرده و از تلفیق اطلاعات حاصله، در مورد وضعیت تکنونیکی منطقه نتیجه گیری نمود. علاوه بر تحلیل طرح و بافت آبراهه ها، می توان از روش نوین تهیه نقشه های هم پایه (Isobase maps) نیز برای تفسیر وضعیت تکتونیکی منطقه استفاده کرد. خطوط هم پایه با اتصال آبراهه های هم مرتبه ای که دارای ارتفاع یکسان باشند، به دست می آید. بدین منظور با استفاده از نقشه های توپوگرافی ترجیحا در مقیاس 1:10/000 تا 1:50/000 و با توجه به موقعیت آبراهه های منطقه در آن نقشه ، خطوط هم پایه را ترسیم نموده و نقشه هم پایه را تهیه می کنیم. بنابراین می توان گفت که سطوح هم پایه (Isobase surfaces) صفحاتی فرضی هستند که با اتصال پروفیلهای آبراهه های هم مرتبه ایجاد می گردند. این سطوح به مراحل فرسایشی مشابهی مربوط گشته و بنابراین به عنوان آشکار کننده های حوادث تکتونیکی – فرسایشی ناحیه ای و بخصوص حرکات اخیر پوسته در نظر گرفته می شوند. لذا آنالیز سطوح هم پایه می تواند درشناخت فرایندهای تکتونیکی جوان، مفید واقع شود.

نویسندگان

قدرت الله فرهودی

بخش زمین شناسی دانشگاه شیراز، گروه تکتونیک

رضا درخشانی

بخش زمین شناسی دانشگاه شیراز، گروه تکتونیک

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Allen, C.R., Gillespie, AR., Yolan, H., Sieh, K.E. , Buchun, ...
  • Farhoudi, G. , Poll, K; 1992- "A morpb0 tectonic study ...
  • Farhoudi, _ and Raeissi, A; 1987- "Tectopic impact on surface ...
  • Gaudemer, Y. _ Tapponnier, P. _ Turcotte, D.L; 1989- "River ...
  • Resenthal, E; 1993- "A morphotectoni c Tap of the northern ...
  • Pubellier, M. _ Deffontai nes, B. Quebral, R. and Rangin, ...
  • نمایش کامل مراجع