مطالعه اثر روش های مختلف انجماد و خشک کردن بر کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس و تعیین مقدار اسیدکافئیک در عصاره گیاه دارویی Rosmarinus officinalis L.
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 227
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-4-1_006
تاریخ نمایه سازی: 4 اسفند 1400
چکیده مقاله:
در این تحقیق به منظور بررسی اثر انجماد و خشک کردن بر کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس ، برگ های گیاه رزماری Rosmarinus officinalis L. در مرحله رویشی در تیرماه ۱۳۹۳ از محل مزرعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان جمع آوری ودر چهار مرحله: تازه، خشک، تازه منجمد و خشک منجمد برای اسانس گیری آماده گردید. اسانس نمونه ها بوسیله دستگاه تقطیر با بخار آب (طرح کلونجر) استخراج ، آنالیز مواد موثره نمونه ها با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی (GC/MS) انجام گرفت و به منظور تعیین مقدار میزان اسید کافئیک در عصاره اتانولی گیاه از تکنیک کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا HPLC استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر ۴ روش مورد بررسی به ترتیب ترکیبات مشترک : ایزو- بورنیل استات ( ۵/۱۱-۳/۱۴ درصد) ، کامفور (۳۴/۱۱-۷/۱۲ درصد) ، پولگون (۸/۷-۶/۱۰ درصد)، آلفا- فلاندرن (۳/۰-۲/۹ درصد) ، بتا-کاریوفیلن (۱/۲-۸۷/۸ درصد) ، آلفا- ترپینئول (۳۴/۳-۸/۹ درصد) ، ۱و۸- سینئول (۹۳/۰-۷/۶ درصد) ولینالول (۰-۴۵/۴ درصد) و کامفن (۳/۳-۷/۵ درصد) از بالاترین مقدار در اسانس گیاه برخوردار بودند و حداکثر میزان اسید کافئیک در عصاره تازه گیاه به مقدار ۰۱۶/۰ میکروگرم بر گرم برگ تازه تعیین گردید و اینکه در هر دو حالت نمونه های تازه و خشک ، اسانس ها از بالاترین کمیت و کیفیت مواد موثره برخوردار بودند ، به طوری که ترکیبات: ترانس -پینوکاروئول (۱/۵ درصد) ، سابینن (۸۸/۴ درصد) ، ترانس- اوسیمن (۳۴/۶ درصد) و ژرانیل استات (۲۲/۱۵ درصد) فقط در دو روش تازه و خشک در اسانس نمونه ها گزارش گردیدند و از آنجایی که ترکیبات فوق از بیشترین عملکرد آنتی اکسیدانی ، ضدپاتوزنی ، ضدالتهابی و ضدعفونی کنندگی برخورداند، لذا پیشنهاد می گردد به منظور ارتقای کیفیت ، فراوری گیاه بیشتر در دو حالت خشک و تازه انجام پذیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
الهام تازیکه لمسکی
گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
جواد مهدوی میقان
گروه شیمی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :