حکمت خودی در نگاه قبال لاهوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات ملل
  • کد COI اختصاصی: EJPS06_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صنم مروتی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه ادیان و عرفان، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران

چکیده

اسرار خودی اقبال لاهوری نگاهی تازه به عرفان است و از آن به عنوان یک پدیده ی پویا و زندگی ساز استفاده کرده و پیام هایی آگاهاننده و سودمند به حال فرد جامعه در آن گنجانده است. در این مقاله مقایسه ای اجمالی میان عرفان سنتی و اندیشه اقبال لاهوری شده است. اقبال شاعر بیدار دل و اندیشمند آگاه و توانای جامعه بشری در جهان معاصر می باشد. وی را نمی توان به یک قوم و ملیت خاص متعلق دانست، چرا که جهان بینی او به گونه ای است که از او شخصیتی جهانی، بویژه مشرق زمینی ساخته است و در این مقاله سعی می شود به یکی از شاخصه های عمده ی اندیشه و شخصیت او پرداخته شود و برای این منظور فقط اسرار خودی او را مورد بررسی قرار می-دهیم چرا که پرداختن به همه ی آثار او مجالی فراتر می طلبد که از گنجایش یک مقاله بسی بیشتر است. علامه اقبال لاهوری نظریه پرداز فلسفه و حکمت خودی است که حکمت درآمیخته با درد و عشق و نیز عشق همراه با حکمت و خردورزی و خودباوری را که از ژرفای فطرت، خلقت و حقیقت برخاسته، بیان می دارد. اقبال بنا بر جهان بینی دینی خویش انسان را موجودی بس عظیم و بزرگ و خلیفه و نایب خداوند در سرزمین و شرح انی جاعل فی الارض خلیفه می شناسد و برای خودی انسان ارزش بسیار قائل است. وی معتقد است که در کارگاه آفرینش همه ی موجودات به یکدیگر سود می دهند و سود می رسانند و انسان که سرفصل آفرینش و خلاصه خلقت است نیز باید تابع این قانون کلی خلقت باشد. همه چیز را از خود و خودها می داند و رمز بزرگ توحید را در وحدت همین خودها می شناسد. نظریه خودی اقبال می انسان را بیدار ساخته متوجه خویشتن خود سازد و به ارزش ها و آرمان های او تحقق بخشد.

کلیدواژه ها

اقبال لاهوری، حکمت خودی، فلسفه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.