رابطه سبک های رهبری با تنش شغلی، رفتارهای انحرافی سازمانی و فرسودگی شغلی در مرکز بهداشت، امداد و درمان شهید احمد هجرتی
محل انتشار: فصلنامه پرستار و پزشک در رزم، دوره: 9، شماره: 29
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 305
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NPWJM-9-29_008
تاریخ نمایه سازی: 25 بهمن 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: سبک رهبری نامناسب می تواند بخش عظیمی از سرمایه سازمان و تلاش های کارکنان شایسته از بین ببرد. هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک های رهبری با تنش شغلی، رفتارهای انحرافی سازمانی و فرسودگی شغلی در یک مرکز بهداشت، امداد و درمان نظامی بود.
روش کار: در این پژوهش توصیفی – تحلیلی، ۱۶۵ نفر از نظامیان یک مرکز امداد و بهداشت در سال ۱۳۹۶ به روش سر شماری وارد مطالعه شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه چند عاملی سبک های رهبری باس، پرسشنامه تنش شغلی کان و همکاران، پرسشنامه رفتارهای انحرافی بنت و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش بودند مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: بین رهبری تحولی با تنش شغلی (۰۰۰۱>p، ۴۸۲/۰-r=) و رفتارهای انحرافی سازمانی (۰۰۰۱>p، ۴۱۴/۰-r=) رابطه معنادار و معکوس و با فرسودگی شغلی رابطه معنادار مستقیمی (۰۰۰۱>p، ۴۲۳/۰r=) وجود داشت. همچنین، بین رهبری تبادلی با تنش شغلی (۰۰۰۱>p، ۲۳۸/۰-r=) و رفتارهای انحرافی سازمانی (۰۰۰۱>p، ۲۶۲/۰-r=) رابطه معنادار و معکوس و با فرسودگی شغلی (۰۰۰۱>p، ۳۶۱/۰r=) رابطه معنادار مستقیمی وجود داشت. بین رهبری عدم مداخله گر با تنش شغلی (۰۰۰۱>p، ۳۵۱/۰r=) و رفتارهای انحرافی سازمانی (۰۰۰۱>p، ۴۳۶/۰r=) نیز رابطه معنادار مستقیم و بین رهبری عدم مداخله گر با فرسودگی شغلی (۰۰۰۱>p، ۲۲۲/۰-r=) نیز رابطه معنادار معکوسی وجود داشت.
بحث و نتیجه گیری: سبک های رهبری تحولی، تبادلی و عدم مداخله گر پیش بین های مهمی برای تنش شغلی، رفتارهای انحرافی سازمانی و فرسودگی شغلی هستند.
کلیدواژه ها:
Behavior ، Burnout ، Leadership ، Military ، Occupational Stress. ، رفتار ، فرسودگی ، رهبری ، نظامی ، تنش شغلی.
نویسندگان
امیر همت پناه
کارشناس ارشد روانشناسی صنعتی و سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
زهرا فارسی
استاد تمام، دکتری تخصصی پرستاری، گروه بهداشت جامعه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
ناهید رجایی
مربی، کارشناس ارشد پرستاری، گروه بهداشت مادران و نوزادان، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :