نقش اکسین و سیدروفورهای میکروبی بر افزایش شاخصهای رشد گیاه لوبیا

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: DEZFULWATERMECH01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1479
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب امیدواری

کارشناس ارشد گیاه-پزشکی دانشگاه تهران

مسعود احمدزاده

استادیار گروه گیاه- پزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

عباس شریفی تهرانی

استادیار گروه گیاه- پزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

کاظم خاوازی

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

ریزوسفر محل زندگی طیف متنوعی از باکتریهاست که ممکن است برای رشد گیاه مضر، مفید و یا بی تأثیر باشند. باکتریهای مفید این منطقه که به باکتریهای ریزوسفری محرک رشد گیاه یا PGPR موسوم هستند، توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کردهاند. این باکتریها میتوانند با استفاده از یک و یا چند مکانیسم خاص موجب افزایش رشد گیاه شوند. ویژگیهایی مانند توان تولید سیدروفور و یا تولید هورمونهای گیاهی مانند اکسین از مهمترین صفاتی هستند که معمولاً محققین در انتخاب باکتریها در نظر میگیرند. سودوموناسهای فلورسنت از مهمترین باکتریهای محرک رشد گیاه در ریزوسفر گیاهان مختلف زراعی هستند. در این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات مفید و محرک رشد تعدادی از این باکتریها، تأثیر آنها بر روی رشد گیاه لوبیا در شرایط استریل، 32 جدایه مختلف از گونههای سودوموناس فلورسنت مورد استفاده قرار گرفت. این گونه ها از ریزوسفر گیاهان مختلفی جمع آوری، جداسازی و شناسایی شده و در کلکسیون باکتریهای آنتاگونیست گروه گیاه پزشکی دانشگاه تهران نگهداری میشوند. متوسط میزان تولید 3/01 میلی گرم در لیتر است. متوسط میزان تولید اکسین 3/01 میلی گرم در لیتر بود. از میان جدایه های مورد آزمایش، جدایه UTPF76 با هاله ای به قطر 26 میلی متر بیشترین تولید سیدروفور را داشت. و جدایههای UTPF92 و UTPF75 بیشترین تأثیر را در افزایش طول ریشه داشتند. اما در ارتباط با وزن خشک ساقه باید گفت که جدایه های UTPF92 و UTPF75 بیشترین اثر را داشتند و تفاوت آنها با گیاه شاهد معنی دار بوده است.و نیز در مورد وزن خشک ریشه دیده شد که جدایه های UTPF92 و UTPF82 بیشترین اثر را داشتند.

کلیدواژه ها

لوبیا، سودوموناس فلورسنت، باکتریهای محرک رشد گیاه، اکسین و سیدروفور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.