اثر متیل جاسمونات، IAA و BAP بر توان کالزایی، محتوای برخی ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کلپوره (Teucrium polium L.)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 10، شماره: 45
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 300
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-10-45_017
تاریخ نمایه سازی: 25 بهمن 1400
چکیده مقاله:
این پژوهش باهدف بررسی اثر هورمونهای گیاهی (IAA و BAP) و الیسیتور متیلجاسمونات بر توانکالزایی ریزنمونه برگ کلپوره (Teucrium polium L.) و محتوای برخی ترکیباتفنلی (فنلکل، o-دیفنل، اسیدهایفنلی، فلاونوئید و فلاون) و ظرفیت آنتیاکسیدانی آن انجام شد. ریزنمونه برگ از گیاه بالغ رشدیافته در شرایطهیدروپونیک تهیه و در محیطکشت MS دارای غلظتهای مجزا و تلفیقی IAA (۱/۰، ۵/۰ و ۱ میلیگرم درلیتر) و BAP(۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلیگرم درلیتر) کشت شدند. تیمارهای دارای بیشترین درصدکالزایی و وزنتر و خشک بهعنوان شرایط هورمونی بهینه، جهت بررسی تاثیر متیلجاسمونات (۵۰، ۱۰۰و ۲۰۰ میکرومولار) برمتابولیتهایفنلی انتخاب شدند. هشت هفته پس از رشد کالوسها، محتوای ترکیباتفنلی مختلف و ظرفیت آنتیاکسیدانیعصارهها (براساس دو آزمون DPPH وFRAP) سنجش شدند. اگرچه درصدکالزایی بالاتری در همه تیمارهای هورمونی نسبت به شاهد دیده شد، اما کالزایی صددرصد درشرایط هورمونی "IAA۰.۱+BAP۱" و "IAA۱+BAP۱.۵" میلیگرم درلیترمشاهده شد. بیشترین وزنتر و خشک کالوسها نیزدر تیمارهای تلفیقی "IAA۰.۱+BAP۰.۵ "، "IAA۰.۱+BAP۱"، "IAA۱+BAP۰.۵" و "IAA۱+BAP۱.۵" میلیگرم درلیتر ثبت شد. نتایج حاصل از بخش دوم آزمایشات نشان داد که محتوای ترکیباتفنلی و همه زیرمجموعههای آن به جز o-دیفنل، دارای بیشینه میزان در زمان تیمار با غلظت ۵۰ میکرومولار متیلجاسمونات-درتمامی تیمارهای هورمونی-بودند. همچنین همبستگی قوی بین خاصیت آنتیاکسیدانیDPPH (r۲= -۰.۷۳۵) و FRAP (r۲= ۰.۸۷۶) با محتوای ترکیباتفنلی مشاهده شد. از اینرو متیلجاسمونات بهعنوان یک محرک توانمند میتواند موجب بالابردن سنتز ترکیبات فنلی و بهطبعآن افزایش توان آنتیاکسیدانی در کالوس کلپوره گردد و این شیوه را بهعنوان یک فن موثر درجهت تامین ترکیبات دارویی-فنلی در شرایط کشت کالوس معرفی نماید.
کلیدواژه ها:
Teucrium polium ، Medicine plant ، Callogenesis ، Phenol derivatives ، DPPH ، FRAP. ، Teucrium polium ، کالزایی ، گیاه دارویی ، مشتقات فنلی ، DPPH ، FRAP.
نویسندگان
زهرا محمدزاده
Ferdowsi University of Mashhad
منیره چنیانی
Ferdowsi University of Mashhad
لیلا سمیعی
Ferdowsi University of Mashhad
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :