بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره متانولی گیاه گل ماهور thapsus L .) (Verbascum اکوتیپ های خراسان شمالی بر باکتری های اشریشیاکلی ، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در شرایط آزمایشگاهی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 358
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NCMBJ-11-44_004
تاریخ نمایه سازی: 23 بهمن 1400
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:گیاهان خودرو در طبیعت بهدلیل داشتن خصوصیتهایی مانند مقاومتبه شرایط نامناسب محیطی، مقاومتبه آفات و بیماریها و داشتن مواد موثره بالا نمونه های ارزشمند برای بهره گیری در مطالعه های مختلف کاربردی هستند امروزه با افزایش مقاومت باکتریها در برابر آنتی بیوتیکها، استفاده از گیاهان دارویی مورد استقبال قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثرهای ضد باکتریایی اکوتیپهای مختلف عصاره گیاه گل ماهور انجام گردید.
مواد و روش ها: گیاه گل ماهور (L. thapsus (Verbascum از سه منطقه خراسان شمالی (آشخانه، بجنورد و شیروان)، پس از جمعآوری و خشک نمودن در سایه، توسط حلال متانول بهروش خیساندن عصارهگیری شد و خاصیت ضد باکتریایی (اشریشیاکلی، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس) با استفاده از روشهای انتشار دیسک، چاهک پلیت، حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بررسی شد.
یافته ها:نتایج نشان داد بین اکوتیپهای مختلف خراسان شمالی، عصاره گل ماهور منطقه بجنورد بیشترین هاله عدم رشد در روش دیسک و چاهک بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بهترتیب برابر با ۳۳/۱۲و ۶۶/۱۴ میلیمتر و برای باکتری باسیلوس سرئوس به ترتیب ۳۳/۱۱ و ۶۶/۱۳ میلیمتر بهدست آمد و حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی عصاره گل ماهور منطقه بجنورد بر باکتری (استافیلوکوکوس اورئوس) ۵/۱۲ میلیگرم بر میلی لیتر به عنوان حساس ترین باکتری مشاهده گردید.
نتیجه گیری:در این پژوهش مشخص شد بین اکوتیپهای مختلف خراسان شمالی عصاره متانولی گل ماهور منطقه بجنورد بیشترین اثر ضد باکتری را بر روی باکتریهای (باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس) داشته ولی بر روی باکتری اشریشیاکلی موثر نبوده است.
کلیدواژه ها:
Verbascum ، Antibacterial ، Escherichia coli ، Bacillus cereus and Staphylococcus aureus ، Iau Science. ، گل ماهور ، ضد باکتریایی ، اشریشیاکلی ، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس ، .Iau Science
نویسندگان
راحله قربانی مقدم
Department of Medicinal Plants, Islamic Azad University, Shirvan, Iran.
احمد اصغرزاده
Department of Horticulture, Islamic Azad University, Shirvan, Iran
امیر امانی
Natural Products and Medicinal Plants Research Center, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnurd, Iran
محمد رضا حسین زاده
Department of Agriculture, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran
جمال کسائیان
Natural Products and Medicinal Plants Research Center, North Khorasan University of Medical Sciences, Bojnurd, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :