استفاده از فناوری X۳D برای ایجاد سامانه های اطلاعات مکانی سه بعدی زمین شناسی تحت وب

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 200

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GSJ-20-77_004

تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1400

چکیده مقاله:

داده های زمین شناسی دارای زمینه­های کاربردی بسیار گسترده اعم از اکتشاف معادن، سنگ شناسی، بررسی لایه های زیر دریا، بررسی زمین ساخت‎ها و گسل ها، محیط زیست و... هستند. این داده­های مکانی دارای ماهیتی سه بعدی بوده و بنابراین مدل سازی، ارائه و نمایش سه بعدی داده­های زمین شناسی، فهم ماهیت آنها و ارتباط لایه­های مختلف اطلاعاتی با یکدیگر را آسان تر و سریع تر می کند که این مهم، به نوبه خود، دقت و سرعت تصمیم­گیری­هایی را که به این داده ها وابسته اند را بالا می برد. سیستم های اطلاعات مکانی (GIS) تحت وب، ابزارهای بسیار مناسبی برای مدیریت و به اشتراک گذاری داده های زمین شناسی هستند. اما تاکنون در طراحی و پیا ده سازی این سیستم­ها توجه کمی به ماهیت سه بعدی داده های زمین شناسی شده و بنابراین بیشتر سیستم های اطلاعات مکانی زمین شناسی تحت وب بر مبنای داده­های دو بعدی ایجاد شده­اند. یکی از چالش­های مهم درارائه اطلاعات سه بعدی زمین شناسی در وب، به کارگیری فرمتی مناسب برای تبدیل اطلاعات از محیط تولید به محیط وب است. چنین فرمتی باید دارای ویژگی هایی  باشد که عبارتند از ۱-  امکان حمل داده­های زمین شناسی به صورت سه بعدی را در محیط وب داشته باشد. ۲- قابلیت نمایش توسط مرورگرهای وب (Web Browser) را داشته باشد. ۳-  استاندارد بوده و استاندارد آن برای تولید‎کنندگان اطلاعات مشخص باشد، به گونه­ای که امکان تبدیل از هر محیط نرم­افزاری سه بعدی به این فرمت استاندارد وجود داشته باشد. ۴- باید قابلیت حمل اطلاعات توصیفی را داشته باشد. ۵- امکان پرسش و پاسخ و تحلیل روی داده­ها را فراهم سازد. به این ترتیب با توجه به این که تاکنون هیچ نرم­افزاری که قادر باشد اطلاعات سه بعدی زمین شناسی را با تمامی ویژگی های آن به محیط وب منتقل و نمایش دهد موجود نبوده است، در این نوشتار طراحی یک نرم افزار واسط با استفاده از X۳D پیشنهاد شده است. X۳D  به عنوان یک فرمت استاندارد متن مبنا، برای نمایش گرافیک­های سه بعدی، توسط کنسرسیوم بین المللی Web ۳D ارائه شده است. اگرچه این فرمت برای اهداف GISای طراحی و استاندارد نشده است، اما در این نوشتار کاربرد آن برای مدل سازی انواع عوارض و اطلاعات سه بعدی زمین‎شناسی و نمایش آنان در محیط GIS سه بعدی بررسی می­شود.  

کلیدواژه ها:

زمین شناسی ، داده های سه بعدی ، سیستم اطلاعات مکانی سه بعدی تحت وب ، X۳D

نویسندگان

مهدی شهبازی

دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران.

علی منصوریان

دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ReferencesBistacchi, A., Massironi, M., Dal Piaz, G. V., Dal Piaz, ...
  • De Veslud, C. L. C., Cuney, M., Lorilleux, G., Royer, ...
  • Geiser, P. A. & Seeber, L., ۲۰۰۶- Three-dimensional seismo-tectonic imaging: ...
  • Huvaza, O., Sarikayab, H. & Işık, T., ۲۰۰۷- Petroleum systems ...
  • Indian Geology Servey, last seen ۲۰۰۸- http://۱۲۹.۷۹.۱۴۵.۵/arcIMS/allen/static/bedrock-geology.htmlISO/ IEC ۱۹۷۷۶-۱۹۹۷۷, ۲۰۰۳- ...
  • Kimura, K., Nemoto, T., Ishihara, Y., Takami, S. & Toyoda, ...
  • Lan, H., Martin, C. D., Froese, C. R., Chao, D. ...
  • Lemon, A. M. & Jones, N. L., ۲۰۰۳- Building solid ...
  • Mansorian, A., Zarei Nejad, M., Moghimi, E. & Omidian, S., ...
  • Nappi, R., Alessio, G., Bronzino, G., Terranova, C. & Vilardo, ...
  • Tonini, A., Guastaldi, E., Massa, G. &Conti, P., ۲۰۰۸- ۳D ...
  • Xue, Y., Sun, M. & Ma, A., ۲۰۰۴- On the ...
  • نمایش کامل مراجع