بررسی زایش لیستونیت های طلادار با استفاده از مطالعات کانی شناسی، ژئوشیمی، کانی سنگین، میانبارهای سیال و ایزوتوپ های پایدار (اکسیژن، کربن و گوگرد) در پهنه افیولیت- ملانژ خاور کشور (منطقه هنگران- جنوب بیرجند)
محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 22، شماره: 88
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 318
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GSJ-22-88_014
تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1400
چکیده مقاله:
لیستونیت (Listvenite) یک سنگ اولترامافیک کربناتیشده (Ophiocarbonate) است که به دلیل داشتن فلزات گرانبها و پایه به ویژه طلا، نقره، مس، آرسنیک و جیوه از دید اکتشاف و بهرهبرداری مهم به شمار میآید. این سنگ ها کهدر پهنه های افیولیت- ملانژ و در کنار گسل های اصلی و پهنه های برشی بیشترین رخنمون را دارند، در نتیجه دگرسانی آبدار و کربناتی سنگهای اولترامافیک تشکیل شدهاند. در خاور ایران گستردگی رخنمونهای لیستونیتی قابل توجه است. از دید سنگنگاری، لیستونیتهای هنگران به سه نوع اصلی تقسیم می شوند: ۱- لیستونیتهای کربناتی (نوع I) ۲- لیستونیتهای سیلیسی (نوع II) و ۳- لیستونیتهای سیلیسی سولفیددار با بافت برشی (نوع III). مقدار طلا در این سنگها عموما پایین است و بالاترین مقدار آن در لیستونیتهای نوع III، ppb ۲۹۰ اندازهگیری شده است. در مطالعه نمونه های کانی سنگین در رسوبات آبراههای لیستونیتهای منطقه، ذرات طلا، پیریت، کالکوپیریت، سینابر و مس طبیعی تشخیص داده شد. ذرات طلا بیشتر همراه با پیریت هستند و بیشترین اندازه آن به ۸۰ میکرون میرسد. داده های تجزیه نقطه ای نشان میدهد که بیشتر سولفیدها از پیریت، مارکاسیت، براوویت (Brovoite) و به مقدار کمتر کالکوپیریت تشکیل و بیشتر پیریتها به مارکاسیت تبدیل شدهاند. همچنین بیشتر کانیهای کربناتی موجود در این لیستونیت ها، دولومیت و منیزیت است. وجود کانی شاخص براوویت با منطقه بندی آشکار و مرتبط با تغییرات مقادیر نیکل، نشانگر تغییرات متناوب فیزیکوشیمیایی در سیال گرمابی است. مطالعه کانهنگاری و توالی همبود کانیها نشان از تشکیل دولومیت و منیزیت در مرحله پیش از کانیسازی و در ادامه آن سولفیدها (بیشتر پیریت) دارد.مطالعه ایزوتوپهای پایدار کربن و اکسیژن در ۳ نمونه دولومیت (= ۹.۳۵۳- ۹.۹۸۲ ‰, δ۱۳CPDB =۱.۵۷-۱.۶۷ ‰ δ۱۸OSMOW) نشان میدهد که منشا ایزوتوپ های اکسیژن و کربن می تواند از آبهای اقیانوسی باشد که در اثر حرکت و چرخش این آبها در سنگهای اولترامافیک مجموعه های افیولیتی و به دنبال آن، رخداد دگرسانی در آنها، دولومیت تشکیل شده است. با توجه به گسترهδ۳۴SCDT در زوج کانی پیریت- مارکاسیت در لیستونیتهای سیلیسی هنگران (۹/۷- ۷/۵ ‰)، چنین به نظر میرسد که سولفور کانیهای سولفیدی اشارهشده، از سنگ های گرانیتی جنوب منطقه منشا گرفته است. با در نظرگرفتن حضور گسترده سنگ های اولترامافیکی سرپانتینیشده و همچنین رخنمونهای گرانیت در منطقه مورد مطالعه، می توان منشا طلا، نقره و عناصر پایه از جمله مس، سرب، روی، جیوه، آرسنیک، آنتیموان را مرتبط با گرانیت های منطقه و منشا کروم، نیکل، تیتان و آهن را مرتبط با اولترامافیک ها دانست. نتایج حاصل از مطالعه میانبارهای سیال روی رگه های کوارتز کانه زایی شده در لیستونیتهای هنگران نشان میدهد که سیال گرمابی موثر بر سنگ میزبان شوری پایینی دارد و بیشترین دمای سیال ۲۸۰ درجه سانتیگراد اندازهگیری شده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رضا منظمی باقرزاده
دانشجوی دکتری، دانشگاه فردوسی مشهد؛ سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق، مشهد، ایران.
حسن میرنژاد
استادیار، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
پونه اشبک
دانشجوی دکتری، واحد بین الملل، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
محمدحسن کریم پور
استاد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :