بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss. در مراحل مختلف فنولوژی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 210
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-37-6_006
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1400
چکیده مقاله:
مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان است که استفاده از آن در درمان اختلالات عصبی توصیه شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات محتوای ترکیب های فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی عصاره اتانولی گونه D. anethifolia در مراحل مختلف فنولوژی (رویشی، گلدهی و بذردهی) بود. نمونه برداری از سرشاخه های هوایی گیاه در هر مرحله به صورت تصادفی انجام گرفت. محتوای فنل و فلاونوئید کل عصاره اتانولی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH تعیین شد. فعالیت ضد باکتریایی عصاره گیاه با استفاده از روش انتشار دیسک بر روی باکتری های گرم مثبت (Staphylococcus aureus و Bacillus subtilis) و گرم منفی (Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضد التهابی عصاره گیاه با استفاده از روش پایداری غشای گلبول قرمز ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بین مراحل مختلف فنولوژی از نظر میزان فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی تفاوت معنی داری وجود دارد (۰.۰۵>P). بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل (به ترتیب ۱.۷ ± ۱۴۸ میلی گرم معادل اسید گالیک بر گرم وزن خشک و ۱.۵ ± ۹۷ میلی گرم معادل کوئرستین بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی در مرحله گلدهی به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که عصاره گیاهی مورد مطالعه اثر بازدارندگی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت در مقایسه با باکتری های گرم منفی دارد. نتایج بیانگر آن است که عصاره اتانولی گونه D. anethifolia می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان، ضد باکتری و ضد التهاب امیدوار کننده در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شود. همچنین، مرحله گلدهی بهترین زمان برداشت جهت بهره برداری دارویی از این گونه معرفی می شود.
کلیدواژه ها:
فعالیت آنتی اکسیدانی ، فعالیت ضد باکتریایی ، فعالیت ضد التهابی ، Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss ، فنولوژی
نویسندگان
مجید شریفی راد
استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه زابل، زابل، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :