پردازش خودکار بر مبنای تکنیک تداخل سنجی پراکنده سازهای دائمی PSI جهت پلیش فرونشست زمین، مطالعه موردی (دشت شبستر - صویان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی ژئومورفولوژی، کارکردها و ضرورتها
  • کد COI اختصاصی: GEOO08_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام روستایی

استاد ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

محمدحسن رضایی مقدم

استاد ژئومورفولوژی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

سمیرا نجف وند

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشگاه تبریز

چکیده

در این پژوهش برای اولین بار به منظور اتوماتیک سازی فرایند پردازش و تحلیل فرونشست دشت شبستر - صوفیان از تصاویرماهواره ای راداری سنتینل -۱ توسط پکیج SNAP۲StaMPS استفاده شده است. در سال های اخیر گسترش ناهمگون اراضی کشاورزی و استخراج بی رویه از اب های زیرزمینی دشت شبستر - صوفیان در استان آذربایجلن شرقی باعث بروز پدیده فرونشست زمین در سطح این دشت شده است. بالا آمدن جداره فلزی میله چاه های عمیق، شکاف های افقی بر روی سطح زمین به طور مستقیم نشان دهنده میزان فرونشستی سطح زمین است. در این پژوهش جهت برآورد میزان جابجایی در جهت خط دید ماهواره، یک الگوریتم پردازش کاملا خوکار بین نرم افزار SNAP و روش طراحی شده توسط دانشگاه استنفورد به نام StaMPS تهیه شد. نتایج تکنیک سری زمانی تداخل سنجی با تکنیک پراکنده ساز دائمی PSI بروی ۱۳۳ تصویر سنتیل -۱ در مدار پایین گذر ماهواره، حاکی از نرخ جابجایی سالانه زمین برای دشت شبستر - صوفیان از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به ترتیب بین ۶۳ تا -۱۲۱ ، ۵۱ تا ۴۶-۱۲۸، ۴۶ تا -۱۲۳ تا و ۳۷ تا -۱۲۹ میلی متر برای هر پنج سال بوده است. با هدف صحت سنجی، مقایسه میزان فرونشست حاصل از ردازش تداخل سنجی PSI با میزان افت سطح آب های زیرزمینی در محدوده مطالعاتی از طریق روش تحلیل هیدروگراف واحد انجام شد. نتایج نشان می دهد که میزان افت سطح اب و تای حاصل از تحلیل هیدروگراف واحد ابخوان، با نتایج حاصل نقشه های سری زمانی حاصل از تداخل سنجی SPI تطابق دارند. بنابراین، از روش اتوماتیک ارائه شده در این پژوهش می توان جهت پایش فرونشست زمین استفاده کرد.

کلیدواژه ها

فرونشست زمین، روش پراکنده سازهای دائمی PSI، دشت شبستر - صوفیان ،سنجنده سنتیل -۱

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.