پیش بینی ورشکستیگی شرکت ها با استفاده از الگوریتم درخت های طبقه یندی و رگرسیون

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مطالعات جدید در کارآفرینی و مدیریت کسب و کار
  • کد COI اختصاصی: NSEBM03_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن فرج زاده دهکردی

استادیار گروه حسابداری موسسه آموزش عالی رجاء ج

شقایق دانائی

دانشجو دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

چکیده

الگوریتم درخت های طبقه بندی و رگرسیون یک تکنیک هوشمند ناپارامتریک در حوزه فراگیری تحت نظارت برای ساخت درخت های تصمیم است. این الگوریتم کارایی بالایی در حل مسائل پیچیده چند بعدی از جمله مسئله ورشکستگی دارد. این تحقیق درصدد مدل بندی پیش بینی ورشکستگی شرکت ها با استفاده از روش الگوریتم درخت های طبقه بندی و رگرسیون است. به منظور ارزیابی عملکرد مدل CART از تکنیک رگرسیون لوجستیک نیز برای ساخت مدل پیش بینی ورشکستگی استفاده شده است. همچنین، مجموعه وسیعی از نسبت های مالی برای اتنخاب بهترین متغیرهای پیش بینی کننده ورشکستگی جستجو شده اند. داده های این تحقیق مربوط ۷۱ شرکت ورشکسته و ۷۱ شرکت غیر ورشکسته است که از نظر اندازه، صنعت فعالیت و دوره مالی با یکدیگر انطباق داده شده اند. از مجموع ۱۴۲ شرکت، ۹۴ شرکت به صورت تصادفی در نمونه آموزشی (به منظور ساخت مدل ها) و ۴۸ شرکت در نمونه آزمایشی (به منظور ارزیابی مدل ها) قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان داد، مدل CART توانسته است ۹۴% شرکت های نمونه آموزشی و ۹۰% شرکت های نمونه آزمایشی را یک سال پیش از ورشکستگی به درستی در گروه های ورشکسته و غیر ورشکسته طبقه بندی نماید. حال آنکه دقت مدل لوجستیک در نمونه های آموزشی و آزمایشی به ترتیب ۸۷ درصد و ۷۹ درصد بوده است. آزمون مک نمار نشان می دهد که برتری عملکرد مدل CART در مقایسه با مدل لوجستیک، از نظر آماری معنادار است.

کلیدواژه ها

مدل بندی پیش بینی ورشکستگی، درخت های طبقه بندی و رگرسیون (CART)، رگرسیون لوجستیک، نسبت های مالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.