توسعه مسکن همه شمول: راهکارهای طراحی مبتنی بر معماری چندحسی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ATJIK-5-10_014

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1400

چکیده مقاله:

بیان مساله: طراحی مسکن مناسب که نیاز کاربران را تا حد قابل قبولی برآورده سازد، همواره امری پیچیده و دشوار بوده است. از آنجایی که افراد مدت زمان زیادی را در خانه سپری کرده و فعالیت های متنوعی در آن انجام می گیرد، لازم است که فضای طراحی شده تنوع وسیع کاربران و ویژگی های متفاوت افراد را از لحاظ فیزیکی و روانی مدنظر قرار دهد. در رویکرد مبتنی بر تئوری طراحی همه شمول، طراحی فضاها منطبق با چنین هدفی مورد سنجش قرار می گیرند. معلولین جسمی از جمله کاربرانی هستند که نیازهایشان در طرح های معمول مورد توجه قرار نگرفته و عمدتا در فضاهایی جداگانه به این نیازها پرداخته می شود که نقضی بر مفهوم عدالت اجتماعی محسوب می شود. سوال تحقیق: پرسش این است که چگونه مجتمع های مسکونی قادرند بر اساس اصول عدالت اجتماعی نیازهای طیف بیشتری از کاربران را پاسخگو باشند؟ اهداف تحقیق: پژوهش حاضر با تبعیت از این رویکرد، تلاش می کند ویژگی هایی مرتبط با طراحی مجتمع های مسکونی را شناسایی نماید که بتواند عملکرد فضاها را برای پاسخگویی به نیازهای معلولین جسمی در کنار افراد سالم تامین سازد. روش تحقیق: این مهم در مرحله ی نخست از طریق بررسی و ارزیابی نیازهای معلولین جسمی (حرکتی و حسی) در منابع مربوطه و دستیابی به ویژگی های فضای مذکور انجام گرفت. محصول این بخش از تحقیق، استخراج پیشنهادات طراحی مبتنی بر اصول طراحی چندحسی به تفکیک گروه-های مختلف معلولین جسمی و انواع اختلالات بود. در ادامه پژوهش، ویژگی های چنین فضایی در بین چهار گروه هدف شامل معلولین حرکتی، افراد با اختلالات بینایی، افراد با اختلالات شنوایی و افراد سالم به پرسش گذاشته شد. مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق: داده های حاصل از جمع آوری پرسشنامه ها برای آزمون فرضیه های تحقیق مورداستفاده قرار گرفت و میزان رضایت گروه های چهارگانه از شاخصه های دیداری، شنیداری، بساوایی و غنای حسی در فضا ارزیابی شد که بر اساس نتایج حاصل از آن، راهکارهای طراحی مبتنی بر هریک از گروه شاخصه ها در فضاهای مشترک و اختصاصی مجتمع های مسکونی پیشنهاد شد به گونه ای که بتواند رضایت اکثریت گروه های آزمون را از لحاظ جوابگویی به نیازهای عملکردی و اغنای حسی فراهم کند.

نویسندگان

آتوسا شعبانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.

سیده مامک صلواتیان

استادیار، گروه معماری، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ایروانی, م., & خداپناهی, م. (۱۳۷۹). روانشناسی احساس و ادراک. ...
  • حسینی , س., & نوروزیان ملکی, س. (۱۳۹۰). ارزیابی و ...
  • وزارت مسکن و شهرسازی. (۱۳۹۸). ضوابط و مقررات شهرسازی و ...
  • هال, ا., پرز-گومز, آ., & پالاسما, ی. (۱۳۹۴). پرسش های ...
  • Carello, C., & Turvey, M. (۲۰۱۶). Dynamic (effortful) touch. In ...
  • Edwards, C., & Harold, G. (۲۰۱۴). DeafSpace and the principles ...
  • Hanson, J. (۲۰۰۱). From Sheltered Housing to Lifetime Homes: an ...
  • Heylighen, A., Van der Linden, V., & Van Steenwinkel, I. ...
  • Pallasmaa, J. (۲۰۱۲). The Eyes of the Skin: Architecture and ...
  • Paterson, M. (۲۰۰۷). The senses of touch: Haptics, affects and ...
  • Pérez Liebergesell, N., Vermeersch, P. W., & Heylighen, A. (۲۰۱۹). ...
  • Thaler, L., & Goodale, M. A. (۲۰۱۶). Echolocation in humans: ...
  • World Health Organization. (۲۰۱۱). Retrieved from Disability: https://www.who.int/disabilities/world_report/۲۰۱۱/report/en/ ...
  • نمایش کامل مراجع