بررسی آسیب های اجتماعی ناشی از حاشیه نشینی (نمونه موردی: محله سعدی شیراز)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU07_0995
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 292
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا مشیر

دانشجوی رشته برنامه ریزی شهری، موسسه آموزش عالی آپادانا،ایران ، شیراز،

چکیده

جهان به سرعت در حال گسترش زندگی شهری است.سرعت رشد شهر نشینی در کشور های در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته است.رشد شتابان جمعیت و شهر نشینی و پیامد های ناشی از آن در شهرها، پدیده ای است چشمگیر و انکار ناپذیر، چرا که شهرها به پیروی از نقش و موقعیت جدیدی که پیدا کرده اند، اشکال تازه ای از زندگی اجتماعی را بر خود و فضای پیرامونی خویش تحمیل می کنند. در ایران نیز شهر نشینی با روندی سریع و شتابان همراه بوده و این رشد شتابان، مسائل و معضلات بسیار زیادی برای شهرهای ایران به دنبال داشته است.در این میان حاشیه نشینی به عنوان آیینه تمام نمای مسائل شهری، جایگاه و اهمیت خاصی در تحقیقات اجتماعی دارد . پدیده حاشیه نشینی پدیده ای شهری است که با توجه به رشد بی رویه شهر نشینی در جهان و وجود مهاجرت های روستا-شهری شکل گرفته و گسترش یافته است. حاشیه نشینی به عنوان بر هم زننده تعادل فیزیکی شهرها، نشان دهنده ی توسعه ناموزون شهری و منطقه ای است و دغدغه بسیاری از متخصصین شهری، جامعه شناسان و معماران است. این پژوهش با هدف شناخت مشکل اسکان غیر رسمی و ارتباط آن با مسائل و برنامه های توسعه، در سال های اخیر در شهر شیراز و محله ، به بررسی علل بروز و توسعه این مشکل پرداخته و در نهایت با ارائه راهکار سعی در بهبود آن می رود. شهر شیراز به عنوان مهم ترین و پر جمعیت ترین ناحیه مسکونی جنوب ایران جهت مطالعه رشد شهری و اسکان غیر رسمی انتخاب و محله شهرک سعدی با مساحت ۱۶۰ هکتار و جمعیت ۵۵۰۰۰ نفر به عنوان مطالعه موردی انتخاب گردید. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی -تحلیلی و روش جمع آوری داده ها، میدانی و کتابخانه ای می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در به وجود آمدن اسکان غیر رسمی در شهرک سعدی، عواملی از جمله مهاجرت پذیری بالا و اسکان تعداد زیاد مهاجران تهیدست در این ناحیه که عمدتا ناشی از اقتصاد سیاسی فضاست موثر می باشد.

کلیدواژه ها

شهر نشینی، حاشیه نشینی، مهاجرت، اسکان غیر رسمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.