بهبود عمر پس از برداشت گل میخک (Dianthus caryophyllus L.) با به کارگیری اسانس-های گیاهی ژرانیوم، اکالیپتوس و مورد
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 10، شماره: 41
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 399
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-10-41_003
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
گل میخک (Dianthus caryophyllus L.) از خانواده Caryophyllaceae گیاهی بوته ای و چند ساله است که در سطح تجاری به صورت دوساله پرورش داده می شود. این گل نافرازگرا و حساس به مسدودشدن آوندی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر اسانسهای گیاهی ژرانیوم، اکالیپتوس و مورد بر عمر پس از برداشت گل میخک به صورت طرح کاملا تصادفی با ۱۰ تیمار هر سه در سه سطح (مقادیر ۲، ۶ و۱۰ میلیلیتر در ۶۰۰ میلیلیتر آب مقطر از هر اسانس و شاهد) اجرا گردید. در این آزمایش صفاتی نظیر عمر گلجایی، جذب آب، میزان پروتئین گلبرگ، رنگدانههای برگ و گلبرگ، باکتری انتهای ساقه و محلول و فعالیت برخی آنزیمها اندازهگیری شدند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر تیمارها بر کلیه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که هر دوی تیمار ۲ میلیلیتر مورد و اکالیپتوس، به ترتیب با ۷۳/۱۵ و ۱۳/۱۵ روز عمر گلجایی نسبت به شاهد با ۴۷/۹ روز بیشترین عمر گلجایی را القا کردند. بیشترین مقدار کلروفیل کل (۳۹/۱۱ میلی گرم در گرم وزن تر) در گلهای شاخهبریده تیمارشده با ۲ میلیلیتر اکالیپتوس به دست آمد. تیمار ۲ میلیلیتر مورد باعث افزایش جذب آب، کاروتنویید، پروتئین و فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز گردید. شمارش باکتریهای محلول گلجا و انتهای ساقه نشان داد که کمترین کلنی باکتری در محلول گلجا (۰۰/۵۵) و انتهای ساقه (۰۰/۸۸) در گلهای شاخهبریده تیمارشده با ۲ میلیلیتر اکالیپتوس به دست آمد. بیشترین کلنی باکتری در محلول گلجا (۳۳/۹۸) و انتهای ساقه (۰۰/۱۶۲) در گلهای شاخهبریده شاهد شمارش شد. تیمار ۱۰ میلیلیتر مورد برای افزایش عمر گلجایی گل شاخهبریده میخک توصیه نمیشود.
کلیدواژه ها:
Antioxidant enzymes ، Non-climacteric flowers ، Vase life ، Caryophyllaceae family. ، آنزیم های آنتی اکسیدان ، گل های نافرازگرا ، عمر گلجایی ، خانواده میخک.
نویسندگان
محمد رضا صفری مطلق
Rasht Branch, Islamic Azad University
بهزاد کاویانی
Rasht Branch, Islamic Azad University
محمد حق ویردی
Rasht Branch, Islamic Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :