کاربرد مدل کانو به منظور شناسایی عوامل موثر بر بهبود بهرهوری مدیران زن آموزشوپرورش (مورد: آموزشوپرورش منطقه یک شهر تهران)
محل انتشار: پژوهشنامه زنان، دوره: 3، شماره: 6
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 337
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WOST-3-6_004
تاریخ نمایه سازی: 8 دی 1400
چکیده مقاله:
امروزه مفهوم توسعه پایدار کاربردی جهانی پیدا کرده و بسیاری از بخشها و ارکان هر جامعه را درگیر خود ساخته است. از بین عوامل و شاخصههای فراوانی که بر دستیابی به توسعه پایدار موثر هستند، نظام آموزشی به انحای گوناگون در سطح قابل توجهی تاثیرگذار است. کارآمدی این نظام نیز تابع عوامل و مولفههای گوناگونی است. مدیران و مدیریت آنها یکی از این مولفههاست که نقشی مهم در کارآمدی نظامهای آموزشی دارد. بنابراین، با توجه به تعداد قابل توجه مدیران زن در نظام آموزشی کشور، این مقاله در صدد است تا در گام نخست عواملی را که به افزایش سطوح بهرهوری مدیران زن کمک میکند، شناسایی کرده و در اقدامی مبتکرانه و با توجه به اینکه مدل کانو خصلت دستهبندی مولفهها و ویژگیها را از حیث ابعاد کیفیتی داراست و تاکنون از آن فقط برای سنجش رضایت مشتری استفاده میشده، اکنون به منظور طبقهبندی عوامل موثر بر بهرهوری مدیران زن آموزشوپرورش بهکارگرفتهشود. نتایج بهدستآمده از این پژوهش نشان میدهد از ۲۳ مولفه شناساییشده به عنوان مولفههای موثر بر بهرهوری مدیران زن، ۱ مولفه الزامی، ۱۶ مولفه یکبعدی و ۳ مولفه جذاب هستند. در پایان، رتبهبندی این مولفهها نیز ارائه شده است
کلیدواژه ها:
نویسندگان
شیرین عزیزی
دانشگاه آموزش عالی یزد
میثم شفیعی رودپشتی
دانشگاه تربیت مدرس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :