نگرشی بر شکل گیری، تکامل و کانه زایی لیستونیت ها و ارتباط آن با کانه زایی اورانیم و چند فلزی در منطقه ی چاه شوره، انارک، منطقه ی ایران مرکزی
محل انتشار: مجله علوم و فنون هسته ای، دوره: 40، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 259
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JONSAT-40-4_011
تاریخ نمایه سازی: 8 دی 1400
چکیده مقاله:
محدوده ی مورد مطالعه بخشی از نقشه ۱:۱۰۰۰۰۰ انارک است که در قسمت خاوری استان اصفهان و ۱۰ کیلومتری شمال انارک قرار گرفته است. محدوده ی چاه شوره در درون منطقه ی انارک- خور که تحت تاثیر حرکت به سمت شمال صفحه ی عربی و فعال شدن دو گسل امتدادلغز این منطقه، یعنی گسل درونه و گسل بیابانک شکل گرفته است، از نظر ساختاری یک گسل تراست با امتداد شرقی– غربی علاوه بر حرکت تراست از خود مولفه ی راستبر و سپس حرکت چپبر در منطقه فعال بوده است. این گسل سنگ های اولترامافیک قدیمی را در کنار سازند سهلب قرار داده است. کانی سازی پلیمتال بر روی بلوک فرادیواره ی تراست، محدود به رگه و رگچه های سیلیسی کربناته لیستونیت ها است. لیستونیت ها سنگ های غیرمعمول کربناته هستند که از دگرسانی واحدهای اولترامافیک حاصل می شوند و غنی از رگه های سیلیسی- کربناته اند. افیولیت های این منطقه جز افیولیت های ایران مرکزی محسوب می شوند. در این بررسی با برداشت اطلاعات از خشلغزهای گسلی، بازسازی جهت گیری دیرینه ی تنش موثر با روش وارونگی صورت گرفته است. در این مطالعه روند و موقعیت محورهای تنش دیرین اصلی براساس نتیجه های تحلیل داده های خشلغز گسلی از نرم افزار تی- تکتو۳ به دست آمده است که بعد از تفسیر و تحلیل داده های این نتیجه ها مشخص شد که لیستونیت ها در یک گسل پارگی شکل گرفته اند. با توجه به این که طریقه ی زمین ساختی این محدوده الگوهای تکراری از خود نشان میدهد می توان لیستونیت های مشابه دیگری را یافت که همانند آن ها شکل گرفته و کانی سازی محدود به رگه ها و رگچه ها باشد و با درنظر گرفتن این تشابه ساختاری و محدودبودن کانی سازی اورانیم به رگه و رگچه ها می توان نتیجه گرفت که لیستونیت های غربی این محدوده دارای کانه زایی اورانیم و چندفلزی هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پژمان وقاری
۱. دانشکده علوم، دانشگاه شیراز، صندوق پستی: ۷۱۹۶۴۸۴۳۳۴، شیراز ایران
مجید خسروی
۲. دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد، صندوق پستی: ۹۱۷۷۹۴۸۹۷۴، مشهد ایران
سلمان فتحی
۳. دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود، صندوق پستی: ۳۶۱۹۹۹۵۱۶۱، شاهرود ایران
محمدرضا رضوانیان زاده
۴. پژوهشکده ی کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۳۴۸۶-۱۱۳۶۵، تهران ایران
محمدرضا قادری
۵. مهندسی معدن، دانشکده ی فنی، دانشگاه تهران، صندوق پستی: ۵۱۵-۱۴۳۹۵، تهران ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :