بررسی صوت شناختی پارامترهای زمان بنیان منطقه گیرش در انسایشی های زبان ترکی تبریزی
محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 13، شماره: 41
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 267
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JLRZ-13-41_002
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1400
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر به بررسی صوتشناختی همخوانهای انسایشی زبان ترکی میپردازد. به این منظور، تعداد ۱۸ کلمه از واژه های مورد استفاده در گفتار مردم تبریزی که همخوانهای انسایشی /ʦ/ و /dz/ در هجایVC, CV و VCVقرار داشتند، انتخاب شدند. در جایگاه واکه هجاهای موردنظر، دو واکه افراشته /i/ و /u/ و واکه افتاده /ɑ/ قرار داده شدند. تحلیل آکوستیکی داده های ضبط شده با استفاده از برنامه پرت انجام شد و نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه ۲۳ برای تحلیل آماری به کار گرفته شد. سه پارامتر صوتشناختی دیرش بست، دیرش سایش و مدت زمان افزایش دامنه برای تحلیل این همخوانها انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد که واک داری در دیرش بست تاثیری ندارد. این در حالی است که دیرش سایش و مدت زمان افزایش دامنه، تحت تاثیر واک داری این همخوانها قرار دارد. افزون بر واک داری، جایگاه همخوان و محیط واکه ای نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافته های به دست آمده نمایان گر آن بود که موقعیت همخوان در هجا و محیط واکه ای بر دیرش بست، دیرش سایش و مدت زمان افزایش دامنه تاثیر چشم گیری دارد. به گونه ای که مدت زمان دیرش هر سه پارامتر در جایگاه پایانی طولانی تر بود. همچنین طول بست در محیط واکه ای /ɑ/ و /i/ و دیرش سایش و مدت زمان افزایش دامنه نیز در محیط واکه های /i/ و /u/ بیشتر است.
کلیدواژه ها:
آواشناسی صوتشناختی ، همخوان های انسایشی ، زبان ترکی ، پارامترهای زمان بنیان ، دیرش بست ، دیرش سایش ، مدت زمان افزایش دامنه
نویسندگان
رعنا حسین پور دمیرچیان
گروه زبان شناسی. دانشکده ادبیات. دانشگاه الزهرا. تهران . ایران
ماندانا نوربخش
گروه زبان شناسی، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران ، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :