اثربخشی مداخله ترکیبی طرحواره درمان و درمان و دلبستگی با مادران، بر رابطه والد- کودک
محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 4، شماره: 1
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 307
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PEN-4-1_002
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: مشکلات منشی یا طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک دلبستگی نا ایمن مادران نقش بسزایی در رابطه آنها با کودکانشان دارد که می تواند در کودکان ایجاد تعارض یا وابستگی کند و یا نزدیکی والد-کودک را افزایش دهد، با این هدف این پژوهش به بررسی اثربخشی درمان ترکیبی طرحواره درمانی و درمان دلبستگی با مادران دارای طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک دلبسته ناایمن بر رابطه والد-کودک پرداخت.
روش: این پژوهش از نوع مطالعه تک آزمودنی طرح های تجربی ABA و نمونه گیری هدفمند بود. برای انجام این پژوهش از بین مراجعه کنندگان به دفتر مشاوره و خدمات روانشناختی وابسته به مرکز بهزیستی توانبخشی ۹ مادر که فرزندان با روابط والد-کودک نابسامان داشتند و این مادران نیز طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک دلبستگی ناایمن دارا بودند با ترتیب تصادفی و به صورت پله ای وارد مطالعه شدند. اندازه گیری با استفاده از پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ با ضریب آلفای از ۰/۸۳ تا ۰/۹۶، مقیاس مربوط به روابط نزدیک با ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ۰/۷۹برای زیر مقیاس اجتناب ۰/۸۹برای زیر مقیاس اضطراب ۰/۸۰و مقیاس روابط والد-کودک پیانتا که دارای زیر مقیاس های تعارض، نزدیکی، وابستگی می باشد و ضرایب آلفای کرونباخ به ترتیب ۰/۸۴، ۰/۷۰، ۰/۶۱، ۰/۸۶گزارش شده است انجام شد.
هر یک از مادران ۲۰ جلسه به مدت ۱ ساعت درمان ترکیبی طرحواره درمانی و درمان دلبستگی را دریافت کردند.
یافته ها: اندازه اثر کوهن در زیر مقیاس تعارض در دامنه ۲/۷۹تا ۰/۴۰ بود. در زیر مقیاس نزدیکی والد-کودک در دامنه ۲/۷۹ تا ۱/۸۴ بود و در زیر مقیاس وابستگی والد-کودک اندازه اثر در دامنه: ۲/۹۹ تا ۱/۲۲بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از اندازه های اثر، درمان های ترکیبی از مقدار اثر متوسط تا زیاد را دارا بود. یعنی مداخله ترکیبی موثر بود، ولی میزان اثر در آزمودنی های مختلف متفاوت بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مارال عسگری
Department of Psychology, Khouzestan Science and Research Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
فرح نادری
Psychology Departmen , Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
پروین احتشام زاده
Psychology Departmen , Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
پرویز عسگری
Psychology Departmen , Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
علیرضا حیدری
Psychology Departmen , Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :