بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی در نوجوانان درمان یافته از لوسمی حاد لنفوبلاستیک دارای سابقه شیمی درمانی و همتایان سالم
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 12، شماره: 1
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 217
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-12-1_002
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: لوسمی یک بیماری خونی است که به صورت تکثیر غیر قابل کنترل سلول های نارس سفید خون توصیف می گردد. علی رغم پیشرفت درمان های این بیماری بسیاری از افراد درمان یافته از لوسمی اثرات دیررس و عوارض جانبی پس از اتمام درمان را تجربه می کنند که بر روی کیفیت زندگی آنان تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی در نوجوانان درمان یافته از لوسمی حاد لنفوبلاستیک دارای سابقه شیمی درمانی با همتایان سالم انجام شد.
روش کار: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی ۴۰ نفر از نوجوانان درمان یافته از لوسمی حاد لنفوبلاستیک در گروه مورد، به همراه ۴۰ نفر از همتایان عادی در گروه شاهد که به لحاظ سن، جنس و میزان تحصیلات با یکدیگر همتا شده بوند، انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه کیفیت زندگی کید اسکرین ۵۲ بود و داده های بدست آمده به وسیله نرم افزار SPSS v.۲۲ و آزمون t مستقل و سطح معنی داری ۰۵/۰ مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی گروه مورد ۹۲/۱۳ و برای گروه شاهد ۸۴/۱۳ بود. نتایج نشان دهنده این بود که کمترین نمره بدست آمده در کیفیت زندگی گروه مورد در بعد پذیرش اجتماعی (۹۲/۲ ۵۷/۱۱) و بیشترین نمره بدست آمده در بعد خلق و هیجانات (۶۶/۳ ۶۵/۱۹) می باشد. گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد در ابعاد بهزیستی روانشناختی، خودمختاری، منابع مالی، حمایت اجتماعی، محیط مدرسه، بهزیستی جسمی، خلق، پذیرش اجتماعی، ارتباطات والدین و نمره کل کیفیت زندگی نمره کمتری کسب کردند و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (۰۵/۰ >P ). همچنین در بعد ادراک خود تفاوت آماری معنی داری (۵۵۸/۰ > P) بین دو گروه مورد و شاهد مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با در نظر گرفتن نتایج بدست آمده از این پژوهش و توجه به ضعف در کیفیت زندگی افراد درمان یافته از لوسمی حاد لنفوبلاستیک، لزوم توجه به عوامل سبب ساز این ضعف بیشتر شده و توصیه می گردد که متخصصین حوزه سلامت ترتیبی اتخاذ نمایند تا موجب بهبود کیفیت زندگی درمان یافتگان از لوسمی حاد لنفوبلاستیک شود.
کلیدواژه ها:
Survivors of Acute Lymphoblastic Leukemia ، Quality of Life ، Adolescents ، کیفیت زندگی ، درمان یافتگان ، لوسمی حاد لنفوبلاستیک ، نوجوانان سالم
نویسندگان
امید امانی
shahid beheshti
محمد علی مظاهری
shahid beheshti
وحید نجاتی
shahid beheshti
بی بی شهین شسیان
مرکز تحقیقات بیماری های خونی و مادرزادی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :