سنجش وضعیت آگاهی و رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان در میانسالان مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر کرمانشاه:کاربردی از الگوی رفتار برنامه ریزی شده
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 13، شماره: 6
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 239
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-13-6_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: امروزه با بالا رفتن امید به زندگی و افزایش جمعیت میانسالی و سالمندی ، شاهدگسترش قابل توجه بیماری های مزمن در تمامی کشورها بخصوص کشورهای درحال توسعه هستیم که یکی از این بیماری های مزمن بسیار تاثیرگذار بر زندگی افراد یک جامعه پوکی استخوان است. که تنها با انجام رفتارهای پیشگیری و تشخیص زود رس می توان از عوارض آن جلوگیری کرد.این پژوهش با هدف سنجش وضعیت آگاهی و رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان در میانسالان مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر کرمانشاه با استفاده از الگوی رفتار برنامه ریزی شده صورت پذیرفت.
روش:مطالعه حاضر توصیفی و به عنوان پیش زمینه یک مطالعه مداخله ای بوده است که به روش نمونه گیری در دسترس بر روی ۱۰۰ نفر از میانسالان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه پژوهشگر ساخته است که از چهار بخش اصلی (سوالات دموگرافیک،آگاهی،رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده )تشکیل شده است. داده ها با استفاده از این ابزار جمع آوری شده و با استفاده از آزمون های آماری و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها:در این مطالعه ۱۰۰ نفر از میانسالان در گروه سنی ۳۰ تا ۵۹ سال با میانگین سنی ۱۱/۸ ± ۴/۳۹ مورد بررسی قرار گرفتند. بطور کلی ۵۴% افراد شرکت کننده مرد و ۴۶% زن بودند و بین رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان با سازه های،هنجارهای ذهنی(۲۲/۰,r=۰۲/۰ P=)، کنترل رفتاری درک شده (۴/۰,r=۰۰۱/۰> P)، قصد رفتاری(۲۷/۰,r=۰۰۶/۰ P=) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
نتیجه گیری:با توجه به نتایج این مطالعه که نشان داد افراد علی رغم داشتن آگاهی ونگرش مناسب رفتار و عملکرد مناسبی نسبت به رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان نداشتند که این مساله نیاز به بررسی عوامل موثر دارد.
کلیدواژه ها:
Osteoporosis ، Planned Behavior Model ، Prevention Behaviors ، پوکی استخوان ، مدل رفتار برنامه ریزی شده ، رفتارهای پیشگیری
نویسندگان
نسیم پاک یار
School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, IR Iran
شهزاد پاشایی پور
School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, IR Iran
سریه پورتقی
School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, IR Iran
انوشیروان کاظم نژاد
Medical School, Tarbiat Modares University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :