تاثیر درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری بر افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالا
محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 16، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 891
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-16-4_006
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: درک شدت افسردگی، استرس و اضطراب جهت اطمینان از پایبندی به درمان و دستیابی به نتایج درمانی مناسب در بیماران مبتلابه فشارخون ضروری است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری بر افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالابود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه آماری که شامل تمامی افراد مبتلابه فشارخون بالا مراجعه کننده به کلینیک دکتر محمودی در شش ماه اول سال ۱۳۹۹ در شهر بیرجند، تعداد ۲۴ نفر از افراد واجد شرایط، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (۱۲ نفر آزمایش و ۱۲ نفر گروه گواه) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری درایدن و نیومن (۲۰۱۳) شرکت کردند، اما گروه گواه در لیست انتظار قرار داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم(۲۰۰۰) و اضطراب بک و همکاران (۱۹۸۸) بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معنا داری ۰۵/۰=α تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری در کاهش افسردگی (۰۱/۰p<) و اضطراب (۰۱/۰p<) بیماران مبتلابه فشارخون بالا موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری، نتایج حاصل از این پژوهش می تواند جهت فرآیندهای روان پرستاری و همچنین پیشگیری از مشکلات روانی در بیماران مبتلابه فشارخون بالا برای مدیران نظام سلامت، جهت برنامه ریزی مناسب درمانی، ارتقای خدمات سلامت روانی و ایجاد سیاست های مرتبط با آن در جامعه کاربرد داشته باشد و توجه بیشتری به درمان های غیر دارویی نمایند.
کلیدواژه ها:
Depression ، Anxiety ، Hypertension ، درمان عقلانی – عاطفی - رفتاری ، افسردگی ، اضطراب ، فشارخون بالا.
نویسندگان
مینو میری
Islamic Azad University, Birjand
شهرام وزیری
Islamic Azad University, Roudehen
قاسم آهی
Islamic Azad University, Birjand
فاطمه شهابی زاده
Islamic Azad University, Birjand
علیرضا محمودی راد
Birjand University Medical Science
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :