مشکلات افراد ترخیص شده از مراکز ترک اعتیاد و عوامل مرتبط با عود مصرف مواد در میان آن ها
محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 7، شماره: 3
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 248
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHPM-7-3_001
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: اعتیاد یک بیماری روانی اجتماعی است که باعث وابستگی روانی و فیزیولوژیک فرد مبتلا می شود. یکی از مهم ترین موضوعات در این رابطه، مشکلات بیماران و عود مصرف مواد است. هدف پژوهش حاضر، تعیین مشکلات افراد ترخیص شده از مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان شرقی و عوامل مرتبط با عود مصرف مواد در میان آن ها می باشد.
روش کار: روش این پژوهش کیفی و کمی (توصیفی) می باشد. جامعه آماری این مطالعه در بخش کیفی پژوهش، افراد معتاد و خانواده آن ها، مدیران و متخصصان مراکز ترک اعتیاد بهزیستی استان آذربایجان شرقی بودند که پس از مصاحبه با ۳۰ نفر از آنان، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، داده ها به مرحله اشباع رسیده و ساخت پرسشنامه پژوهش میسر گردید. جامعه آماری بخش کمی نیز، افراد ترخیص یافته از مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان شرقی در سال ۱۳۹۴ بودند، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و انتخاب سه مرکز اقامتی میان مدت، نمونه ۲۶۰ نفری که حداقل یک بار سابقه عود مصرف مواد داشتند، انتخاب شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه پژوهشگر ساخته "پرسشنامه مشکلات افراد ترخیص یافته از مراکز ترک اعتیاد" (The Problems of Discharged People from Addiction Treatment Centers Questionnaire) بود. شاخص روایی محتوا و پایایی ابزار با استفاده از همسانی درونی (آلفای کرونباخ) انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۱ تحلیل شدند.
یافته ها: به ترتیب اولویت، مشکلات روان شناختی و جسمانی (۸۷/۱۲ = میانگین رتبه)، عدم برخورداری از باورهای کارآمد (۴۹/۱۱)، عدم اعتماد و پذیرش اجتماعی (۷۴/۱۰)، ضعف در تحمل و غلبه بر وسوسه (۷۶/۹)، بیکاری و رفاه اجتماعی و اقتصادی پایین (۲۰/۹) جزو پنج مشکل اصلی افراد ترخیص یافته می باشند (۹/۲۴۸۹ = X۲، ۰۱/۰ > P). همچنین مشکلات روان شناختی و جسمانی (۷۶/۱۲)، عدم برخورداری از باورهای کارآمد (۴۷/۱۱)، عدم اعتماد و پذیرش اجتماعی (۳۲/۱۰)، ضعف در تحمل و غلبه بر وسوسه (۱۰/۱۰)، بیکاری و رفاه اجتماعی و اقتصادی پایین (۵۰/۹)، جزو پنج عامل اصلی مرتبط با عود مصرف مواد می باشند (۱/۲۴۳۷ = X۲، ۰۱/۰ > P).
نتیجه گیری: مشکلات فردی، مشکلات اجتماعی، اقتصادی و مشکلات خانوادگی از مشکلات افراد ترخیص یافته است که نقش مهمی نیز در عود مصرف مواد دارند. بنابراین، برنامه ریزی چند بعدی برای پیشگیری از عود مصرف مواد به مسئولین پیشنهاد می شود.
کلیدواژه ها:
Problems of Addicted Treated People ، Relapse of Substance Use ، Addicted ، Addiction Treatment Centers ، مشکلات افراد ترخیص یافته ، عود مصرف مواد ، معتادان ترخیص یافته ، مراکز ترک اعتیاد
نویسندگان
بهزاد شالچی
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مریم پرنیان خوی
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مرضیه علیوندی وفا
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :