نقش سه گانه های تاریک شخصیت در پیش بینی بهزیستی روانشناختی و سبک های شوخ طبعی پرستاران
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 303
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-6-2_005
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: پرستاران ازجمله گروه های شغلی هستند که در معرض استرس، افسردگی، اضطراب و خستگی قرار دارند. استرس و افسردگی موجب کاهش عملکرد شغلی و گسیختگی روابط شخصی می شوند. این پژوهش با هدف بررسی نقش سه گانه های تاریک شخصیت در پیش بینی بهزیستی روانشناختی و سبک های شوخ طبعی پرستاران انجام شد.
روش کار: در یک مطالعه توصیفی-همبستگی، ۳۳۲ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر مشهد در سال ۱۳۹۵ به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس سه گانه های تاریک جانسون و وبستر (۲۰۱۰)، فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف و سینگر (۲۰۰۰) و پرسشنامه سبک های شوخ طبعی مارتین و همکاران (۲۰۰۳) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS۲۲ و به روش تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که بین سه گانه های تاریک شخصیت با بهزیستی روانشناختی و سبک های شوخ طبعی پرستاران رابطه وجود دارد (۰۱/۰>p). از بین سه گانه های تاریک شخصیت، ماکیاولیسم و خودشیفتگی پیش بینی کننده بهزیستی روانشناختی می باشند (۰۵/۰>p). همچنین، سه گانه های تاریک شخصیت پیش بینی کننده سبک های شوخ طبعی پرستاران می باشند (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سه گانه های تاریک شخصیت پیش بینی کننده بهزیستی روانشناختی و سبک های شوخ طبعی پرستاران می باشند. نتایج این پژوهش بیانگر اهمیت، سودمندی و کاربست سه گانه های تاریک شخصیت در پیش بینی تفاوتهای فردی به هنگام ارزیابی، پذیرش و استخدام پرستاران می باشد.
کلیدواژه ها:
Humor ، Dark Triad ، Nurse ، Psychological Well-being ، سه گانه های تاریک شخصیت ، بهزیستی روانشناختی ، شوخ طبعی ، پرستار
نویسندگان
الهام عقلی
Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad Uniuersity, Birjand, Iran
قاسم آهی
Department of Psychology, Birjand Branch, Islamic Azad Uniuersity, Birjand, Iran
احمد منصوری
Neyshabur Branch, Islamic Azad Uniuersity, Neyshabur, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :