بررسی تاثیر غلظت های مختلف عصارههای هیدروالکلی پونه، نعناع، مرزه و مخلوط های دوگانه و سه گانه آنها علیه تریکوموناس واژینالیس در شرایط آزمایشگاهی
محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 367
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIITM-9-1_006
تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1400
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: تریکوموناس واژینالیس تک یاخت های تاژکدارو بی هوازی است، که می تواند موجب عفونت منتقل شونده از طریق تماس جنسی در انسان شود. تریکومونازیس یکی از بیماریهای شایع غیرویروسی دستگاه ادراری تناسلی است که توسط تاژکدار تریکوموناس واژینالیس ایجاد میشود. عفونت تریکومونایی واژن در زنان شایع است و علائمی مانند خارش و ترشحات غیرطبیعی دارد. عفونت از طریق تماس جنسی قابل انتقال است و عفونت در مردان اغلب بدون علامت است. درمان با ایمیدازول ها مانند تینیدازول و کلوتریمازول و مترونیدازول است. مترونیدازول و تینیدازول دو داروی انتخابی در درمان تریکومونازیس هستند اما سرطانزایی بالﻘوه، اثرات تراتوژنیک بر جنین و مﻘاومت این ارگانیسم به مترونیدازول گزارش شده است. باتوجه به اثرات سایتوتوکسیک گیاهان دارویی از جمله پونه، نعناع و مرزه بر روی ارگانیسمهای میکروبی و به منظور تعیین تاثیر سه گیاه مذکور بر تریکوموناس واژینالیس، این تحقیق انجام گرفت.
مواد و روش ها: تحقیق به روش تجربی انجام گرفت. عصاره های هیدرالکلی گیاهان پونه، نعناع و مرزه با استفاده از روش خیساندن تهیه شدند، سپس در لوله های آزمایش حاوی محیط کشت انگل، غلظتهای مختلفی از عصاره های هیدروالکلی پونه، نعناع و مرزه و مخلوط های دوگانه و سه گانه عصاره های این سه گیاه اضافه شد. در لوله نهم، ۵۰ میکروگرم مترونیدازول به محیط کشت افزوده شد و به لوله دهم فقط DMSO و در لوله یازدهم۵۰ میکرولیتر محیط کشت درسه افزوده شد. سپس به تمام محیط ها در حدود ۱۰۴ عدد انگل تریکوموناس (غلظت ثابتی از انگل) اضافه شد و داخلانکوباتور ۳۷ درجه سانتیگراد قرار داده شد. جهت بررسی میزان رشد انگل ها نمونههای فوق در بدو کشت، بعد از ۱۲ ساعت، و سپس ۲۴ و ۴۸ و ۷۲ ساعت بعد، هربار ۱۰ میکرولیتر از هر لوله برداشته و با استفاده از لام نئوبار تعداد انگل ها مورد شمارش و قضاوت آماری قرار گرفت.
یافته ها: قدرت ضدانگلی گیاهان دارویی پونه، نعناع و مرزه و هر دو مخلوط دوگانه در غلظتهای ۵، ۸، ۱۰ و مخلوط سه گانه عصاره ها در غلظتهای ۴، ۵، ۸ و ۱۰ میلیگرم در میلیلیتر در بدوکشت اثری مهاری را روی انگل تریکوموناس از خود نشان دادند. بهطوری که این اثرات شبیه اثرات داروی مترونیدازول است.
نتیجه گیری: باتوجه به نتایج موجود می توان گفت که مخلوط سه گانه عصاره های هیدروالکلی پونه، نعناع و مرزه دارای اثر بازدارندگی رشد بسیار قوی روی تریکوموناسواژنالیس دارند و میتواند به عنوان دارویی جایگزین در نظر گرفته شود.
کلیدواژه ها: