پایداری بوم شناختی در "بازگشت انرژی به سرمایه (EROI)" و تبیین ارتباط آن با ساختار سیمای سرزمین کشاورزی (مطالعه موردی: استان قزوین)
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 399
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-13-3_006
تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1400
چکیده مقاله:
مداخله انسان در تغییر فرآیندهای بومشناختی، جریانات انرژی و هدایت آنها در رفع نیازهای رشد جمعیت انسانی، فرآیندهای یکپارچه سیستم سیمایسرزمین را تحت تاثیر قرار داده است. با افزایش تقاضای انسان، مسئله بهرهوری انرژی به عنوان یکی از ارکان اساسی زیرساختهای اقتصادی به ویژه کشاورزی مطرح است. تاکنون ارزیابی بهرهوری انرژی، در محاسبه بازده انرژی نسبت به ورودیهای سرمایهگذاری شده خلاصه شده است که چنین نسبت ورودی-خروجی ساده از حاملهای انرژی، به ناچار عملکرد داخلی سیستم را درون جعبه سیاه پنهان مینماید. این امر جریانهای بومشناختی در سیستم که توسط حاملهای انرژی، دوباره به چرخه رانده میشوند و به سرمایه برمیگردند، را نادیده میگیرد. شاخص پایداری بازگشت انرژی به سرمایه(EROI) یکی از رویکردهای نوین در این حوزه است که در تلاش برای رفع این مشکل، سیستم سیمایسرزمین کشاورزی را به عنوان نهادی فضایی، متشکل از حلقههای انرژی فیمابین طبیعت و ساختاربندی جامعه انسانی میبیند و رویکرد یکپارچه بومشناختی-جامعهشناختی را در تحلیل پیچیدگی سیمایسرزمین اتخاذ مینماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی نظریه و روششناسی این رویکرد است که در استان قزوین به عنوان مطالعه موردی به تفکیک دهستان اجرا و ارتباط آن با ناهمگونی ساختار سیمایسرزمین منبعث از برنامهریزی کاربری اراضی که با متریک سیمای سرزمین ارزیابی شده است، بررسی گردید. نتایج نشان داد که چگونه الگوهای چرخه انرژی با ناهمگونی ساختار سیمایسرزمین هر دهستان ارتباط پیدا کرده و بهرهوری انرژی را تحت تاثیر قرار داده است. همچنین، خروجیهای همبستگی بین شاخصهای محاسبه شده بهرهوری انرژی و ناهمگونی ساختار سیمایسرزمین، نشان میدهد که بین این دو متغیر همبستگی معکوس برقرار است. نتایج دلالت بر سوء مدیریت سرزمین دارد، چنان که سازوکار چرخههای انرژی در بستر الگوهای ناهمگونی ساختار سیمایسرزمین منبعث از برنامهریزی کاربریراضی، از سازوکار چرخههای انرژی منبعث از الگوهای طبیعی ساختار سرزمین پیروی نمیکنند. لذا، در این خصوص لازم است یا از الگوهای ناهمگنی سرزمین تقلید شود و یا از الگوهای ناهمگنی نوینی در راستای توسعه سازمان دهی ساختار سیمایسرزمین استفاده گردد، بهگونهای که انسجام ناهمگنی فرآیندی اتخاذ شده، شرایط کاهش آنتروپی و توسعه روندهای سایبرنتیک در سازوکارهای زیستی سیمایسرزمین را فراهم نماید. نتایج این تحقیق می تواند در برنامههای آمایش سرزمین به منظور ادغام ملاحظات انرژی در برنامهریزی کاربری اراضی و مطالعات طرح جامع توسعه کشاورزی، مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم یوسفی
گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
شهیندخت برق جلوه
گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
آصف درویشی
گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
نغمه مبرقعی دینان
گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :