مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم شناختی هیجان زنان دارای اختلال واژینیسموس
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 340
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJOGI-24-9_006
تاریخ نمایه سازی: 20 آذر 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: واژینیسموس یکی از اختلالات عملکرد جنسی در زنان است. تنظیم هیجانی به اعمالی اطلاق می شود که به منظور تغییر یا تعدیل یک حالت هیجانی به کار می رود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم شناختی هیجان زنان دارای اختلال واژینیسموس انجام شد.روش کار: این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۷ بر روی ۴۵ زن مبتلا به واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک مشاوره روانشناسی رهیاب مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در سه گروه ۱۵ نفره شامل دو گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. افراد یک گروه مداخله تحت درمان شناختی- رفتاری و گروه دیگر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه های جمعیت شناختی و تنظیم شناختی هیجان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۰) و آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.یافته ها: هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری در مقایسه با گروه کنترل بر بهبود ابعاد تنظیم شناختی هیجان زنان دچار اختلال واژینیسموس تاثیر داشتند (۰۰۰۱/۰=p). با توجه به مقایسه اختلاف میانگین های دو گروه مداخله با گروه کنترل، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به درمان شناختی رفتاری تاثیر بیشتری بر ابعاد تنظیم شناختی هیجان داشت (۰۱/۰>p).نتیجه گیری: هرچند هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم شناختی هیجان زنان دارای اختلال واژینیسموس تاثیر دارند، اما تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بیشتر از درمان شناختی رفتاری است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا امیدوار
دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران.
محمدحسین بیاضی
استادیار گروه روانشناسی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران.
فرهاد فریدحسینی
دانشیار گروه روانشناسی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران. دانشیار گروه روان پزشکی، مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :