تبارشناسی ماهی سرخوی چشم درشت Lutjanus lutjanus (Bloch, ۱۷۹۰) خلیج فارس و دریای مکران با استفاده از ژن سیتوکروم اکسیداز زیر واحد یک (Actinopetrygii: Lutjanidae)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 354

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICII08_113

تاریخ نمایه سازی: 16 آذر 1400

چکیده مقاله:

سرخوماهیان یکی از مهم ترین ماهی های اقتصادی خلیج فارس و دریای مکران می باشد. گونه سرخوی چشم درشت یا Lutjanus lutjanus از خانواده سرخو ماهیان، دارای تنوع و پراکندگی زیادی در سرتاسر آبهای ساحلی اقیانوس هند و همچنین در سواحل جنوب شرق اقیانوس آرام از شرق آفریقا تا جزایر سلیمان و استرالیا می باشد. برای مدتها شناسایی بر اساس ریخت شناسی بدون ارزیابی های مولکولی انجام گردید یکی از گونه هایی که از لحلظ آرایه شناسی مشکلات زیادی به علت ابهامات ریختی دارد گونه سرخوی چشم درشت میباشد. در این تحقیق از توانایی ژن سیتوکرو م اکسیداز ۱ برای تعیین وضعیت سرخوی چشم درشت،۶۲۰ جفت باز از ژن (COI) تکثیر و با توالی های برگرفته شده از بانک ژنی (NCBI) ترادف یابی گردید. اعتبار تاکسونومی در سطح گونه با استفاده از ژن (COI) با درصد بالای (۹۸-۱۰۰%) هم در سیستم بلد وهم جستجوی بلاست و با فاصله ژنتیکی قابل توجهی مورد تایید قرار گرفت. تبارشناسی در میان تاکسون های مورد مطالعه با روش های تحلیل محتمل ترین درخت )Maximum likelihood(، میانبرترین درخت )Maximum parsimony( و بیژین) )Bysian مورد مطالعه قرار گرفت. این اولین کار تبارشناسی مولکولی این گونه در ایران می باشد که تاییدی بر شناسایی ریختی این گونه محسوب می گردد.

کلیدواژه ها:

سرخوی چشم درشت ، سرخو ماهیان ، COI سیتوکرو م اکسیداز ۱ ، خلیج فارس و دریای عمان

نویسندگان

هما ظفرقاسم پور

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

فائزه یزدانی مقدم

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد.گروه نوآوریهای زیستی جانوری مرکز پژوهشی جانورشناسی کاربردی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

اشکان اژدری

مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، چابها ر