بررسی تطبیقی کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب های بطری شده با استانداردهای ملی و مشخصات برچسب ( مطالعه موردی شهر قزوین)
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 219
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-6-2_003
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: آب برای تداوم زندگی ضروری بوده و بایستی منابع آب کافی و سالم برای عموم قابل دسترس باشد. اخیرا مردم به دلایلی از جمله مزه، راحتی، پیروی از مد، ایمنی و بهداشت آب های بسته بندی شده را خریداری می کنند. براساس رهنمود WHO کنترل آب های بطر ی شده به دلیل نگه داری بیشتر و در دمای بالاتر نسبت به آب شبکه های توزیع، استفاده از ظروف و بطری ها بدون شستشو و ضدعفونی کافی و رشد میکروارگانیسم های کم اهمیت ازنظر بهداشتی اهمیت ویژه ای دارد. هدف این مطالعه بررسی کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب های بطری شده موجود در فروشگاه های شهر قزوین و مقایسه با استانداردهای ملی و تطبیق کیفیت آنها با مشخصات برچسب بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی از ۱۱ مارک آب بطری شده تعداد ۵۱ نمونه با تاریخ تولید متفاوت برداشت گردیده ویژگی های میکروبی، فیزیکی و شیمیایی نمونه ها مطابق با کتاب استاندارد متد سال ۲۰۰۵ بررسی شد. داده های حاصل با نرم افزارSPSS و آزمون های آماری t-test و آنالیز واریانس یک طرفه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استانداردهای ملی، رهنمودهای WHO و همچنین با ترکیب درج شده برروی محصول مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج حاکی از عدم آلودگی میکروبی نمونه ها بود. از نظر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی کلیه پارامترهای مورداندازه گیری درحد استاندارد ملی بود. بررسی مطابقت مقدار متغیرها با مشخصات برچسب، اختلاف قابل توجهی بین مقادیر اندازه گیری شده با مقادیر درج شده روی محصول نشان داد.
نتیجه گیری: هرچند ویژگی های میکروبی، فیزیکی و شیمیایی نمونه های موردبررسی در حد استاندارد ملی بود ولی بین مقادیر موردسنجش و غلظت های برچسب تفاوت معناداری وجود داشت. به طوری که میانگین غلظت TDS، سختی کل، سولفات، کلسیم، منیزیم و سدیم اندازه گیری شده بیش از مقادیر و میانگین سایر پارامترها کمتر از مقادیر برچسب بود. بنابراین با توجه به روند رو به رشد مصرف آب های بطری شده، پایش و کنترل کیفی این آب ها از نظر بهداشت عمومی و سلامت جامعه اهمیت بسیار زیادی دارد.
کلیدواژه ها:
Water quality ، Bottled water ، Standard ، Water Health ، کیفیت آب ، آب بطری شده ، استاندارد ، بهداشت آب
نویسندگان
اکبر اسلامی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Shahid Beheshi University of Medical Sciences, Tehran, Iran
حمزه علی جمالی
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran
شیرین نادری
Qazvin Health Center, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :