رضایت شغلی پرستاران و عوامل مرتبط
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 25، شماره: 5
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 469
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-25-5_013
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1400
چکیده مقاله:
خلاصه
سابقه و هدف: نظر به این که رضایت شغلی پرستاران موجب ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری می گردد، بررسی وضعیت رضایت شغلی این قشر به شکل دوره ای به خصوص پس از هر تغییر در سیستم های بهداشتی – درمانی ضروری می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایت شغلی پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کاشان و عوامل مرتبط طراحی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی - تحلیلی، نمونه گیری به روش سرشماری در سال ۱۳۹۶ انجام شد و ۴۲۲ پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری دادهها، پرسشنامه های عوامل احتمالی مرتبط با رضایت شغلی، شادکامی آکسفورد و رضایت شغلی مینه سوتا بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶، آزمون تی مستقل و آنالیز رگرسیون رتبهای تجزیه وتحلیل شدند.
نتایج: نمرات رضایت شغلی کلی پرستاران ۲۷/۹±۱۸/۶۸ (در مقیاس ۱۰۰-۲۰)، رضایت شغلی بعد عمومی ۴۰/۲±۷۴/۱۲ (در مقیاس ۲۰-۴)، بعد درونی ۶۹/۴±۸۳/۳۵ (در مقیاس ۵۰-۱۰)، بعد بیرونی ۸۶/۳±۶۴/۱۹ (در مقیاس ۳۰-۶) بود. متغیرهای تحصیلات، بومیبودن، بخش محل کار، علاقه به حرفه پرستاری، رضایت از حقوق دریافتی، رضایت از برخورد و عملکرد سرپرستار و مسوولان دفتر پرستاری از عوامل پیش گوییکننده رضایت شغلی بودند و ۳/۴۷ درصد از واریانس نمره رضایت شغلی را تبیین می کردند.
نتیجهگیری: رضایت شغلی پرستاران در سطح متوسط و متاثر از عوامل مختلف بود. مسوولان باید در سیاست گذاری و برنامه ریزی ها به این عوامل توجه نمایند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا تقربی
Kashan University of Medical Sciences
خدیجه شریفی
Kashan University of Medical Sciences
زهرا خسروجردی
Kashan University of Medical Sciences
زهرا سوکی
Kashan University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :