تاثیر مداخله شناختی- رفتاری مبتنی بر اصلاح سبک زندگی بر کسر تخلیه بطن چپ در بیماران پس از عمل جراحی عروق کرونر
محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 219
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCNM-9-1_005
تاریخ نمایه سازی: 7 آذر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: ارتقا رفتارهای سالم نقش مهمی در حفظ عملکرد قلب و کاهش عوارض قلبی خواهد داشت، پژوهش حاضر با هدف تاثیر مداخله شناختی رفتاری مبتنی بر اصلاح سبک زندگی بر کسر تخلیه بطن چپ در بیماران پس از عمل جراحی عروق کرونر انجام شده است.
روش بررسی: در یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی با حجم نمونه ۸۰ بیمار تحت عمل جراحی عروق کرونر بستری در بیمارستان کاشانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال ۱۳۹۸ که با نمونه گیری قابل دسترس انتخاب و سپس با روش تصادفی سازی در دو گروه ۴۰ نفری مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه دموگرافیک و چک لیست کسر تخلیه بطن چپ بوده که در دو مرحله قبل از ورود به مطالعه و سه ماه بعد از مداخلات در هردو گروه تکمیل گردید. مداخلات رفتار درمانی- شناختی مبتنی بر پروتکل لرن (LEARN) که نمایانگر سبک زندگی، فعالیت بدنی، باورها، ارتباط و تغذیه است که متمرکز بر اصلاح سبک زندگی بوده، این پروتکل طی ۸ جلسه توسط پرستار بخش قلب با همکاری کارشناش روان شناس بالینی اجرا گردید. داده توسط نرم افزار spssv۱۷ و آزمون های توصیفی و تحلیلی آماری چون آزمون های تی زوجی، تی مستقل، آزمون دقیق فیشر مورد تحلیل قرار گرفت به طوری که سطح معنی داری کمتر از ۰۵/ در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین نمره کسر تخلیه بطن چپ قبل از مداخلات روان شناختی در دو گروه مداخله و کنترل به ترتیب ۶۱/۰۲۸/۴۳و ۳۳/۷۷/ ۴۴ درصد بوده که آزمون تی مستقل با ۳۳/p= بیانگر عدم تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه بوده است، اما بعد از مداخلات شناختی میانگین کسر تخلیه بطن چپ به ترتیب در گروه مداخله و کنترل ۸۱/۶۶/۴۹و ۷۷/۷۵/۴۶ درصد بوده که آزمون تی مستقل با ۰۷/p= بیانگر تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه بوده است. مقایسه میانگین درصد کسر تخلیه بطن چپ قبل از مداخله نسبت به بعد از مداخله در هر دو گروه معنی دار بوده (p=/۰۵) که بیانگر افزایش کسر تخلیه بوده به طوری که این افزایش در گروه مداخله چشمگیرتر بوده است.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که اجرای مداخلات شناختی– رفتاری مبتنی بر اصلاح سبک زندگی فاکتور اثرگذار در تکمیل اثربخشی عمل جراحی قلب در بهبود عملکرد کسر تخلیه بطن چپ بوده است.
کلیدواژه ها:
Cognitive-behavioral Intervention ، Lifestyle ، Left Ventricular Ejection Fraction ، Coronary Artery Bypass Graft ، مداخله شناختی- رفتاری ، سبک زندگی ، کسر تخلیه بطن چپ ، جراحی عروق کرونری
نویسندگان
لیلا موسویان
دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
علی حسن پور دهکردی
دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
فاطمه ادریس
دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
شهریار صالحی تالی
دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :