مدلسازی جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف در بانکداری اینترنتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی توسعه علوم فناوریهای نوین در مدیریت، حسابداری و کامپیوتر
  • کد COI اختصاصی: IVCONF04_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 218
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر سبحانی فرد

استادیارگروه مدیریت و مهندسی کسب و کار ، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

این تحقیق با مدلسازی عوامل سنجش کیفیت خدمات اینترنتی بانک های ایرانی به دنبال نشان دادن روشی برای شناسایینقاط قوت و ضعف سیستم بانکداری اینترنتی می باشد. جامعه آماری برای پاسخ به سوالات مطرح شده در تحقیق مشتریانبانک های ایرانی بوده که در نمونه گیری صورت گرفته نمونه ها به روش تصافی و به تعداد ۴۳۱ نفر انتخاب شده اند. ازتحلیل عاملی اکتشافی برای ایجاد مدل و برای رتبه بندی اجزا مدل اندازه گیری از آزمون فریدمن استفاده شده است .نتایجتحقیق نشان می دهد که این مدل در بانکهای ایرانی دارای هفت متغیر پنهان و ۲۲ متغیر آشکار می باشد. متغیرهایپنهان این مدل عبارتند از : کارکرد مناسب سایت ، امنیت اطلاعات ، سازماندهی سایت ، سرعت خدمات رسانی ، بیمشکل بودن ، سهولت استفاده ، قابلیت تماس.

کلیدواژه ها

بانکداری ، اینترنت ، کیفیت خدمات ، مشتریان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.