سهم ساقه اصلی و شاخهها در تعیین عملکرد دانه سه رقم سویا در تراکمهای مختلف کاشت

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی
  • کد COI اختصاصی: NOILP03_261
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 792
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل گلچین

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ناصر لطیفی

عضو هئیت علمی گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

افشین سلطانی

عضو هئیت علمی گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

از آن جا که اطلاعات اندکی در مورد تاثیر فواصل مختلف کاشت بر رشد ساقه اصلی و شاخه ها و سهم آنها در عملکرد دانه ارقام رشد محدود و نامحدود سویا وجود دارد آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان طی سال زراعی 1388 اجراء گردید. فاکتور اول شامل سه رقم (ویلیامزDPX و سحر) و فاکتور دوم شامل چهار فاصله کاشت ( 20 ، 70.45 و 95 سانتی متر بود در این آزمایش عملکرد دانه در واحد سطح، تعداد شاخه، عملکرد دانه و اجزای عملکرد (تعداد غلاف، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه ) در ساقه و شاخه به طور جداگانه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها برای رقم نشان داد که همه صفات مورد بررسی تحت تاثیر رقم قرار گرفتند علاوه براین فاصله ردیف به طور معنیداری بر روی همه صفات زراعی بجزء وزن هزار دانه و تعداد دانه در غلاف ساقه و شاخه تاثیر گذاشت به طوری که با افزایش فاصله بین ردیف بر تعداد شاخه، تعداد غلاف در شاخه و عملکرد دانه شاخه در تک بوته افزوده شد. در کلیه ارقام با افزایش فاصله بین ردیف از سهم ساقه اصلی در عملکرد دانه کاسته شد و برسهم شاخه ها افزوده شد به گونه ای که بیشترین سهم ساقه اصلی در عملکرد دانه( 97 درصد) و کمترین سهم شاخهدر عملکرد دانه( 3 درصد) مربوط به رقم ویلیامز و درفاصله 20 سانتیمتر بین ردیف بدست آمد در حالیکه کمترین سهم ساقهاصلی در عملکرد دانه 55/23 درصد) و بیشترین سهم شاخه 44/77 درصد) در عملکرد دانه مربوط به رقم سحر در فاصله 95 سانتیمتر بین ردیف بود. در این آزمایش بیشترین عملکرد دانه در واحد سطح مربوط به رقم ویلیامز با فاصله بین ردیف 20سانتیمتر بود

کلیدواژه ها

ارقام سویا، فاصله بین ردیف، سهم ساقه اصلی و شاخه ، عملکرد دانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.