اهمیت کاربرد مدل های سری زمانی در راستای مدیریت بهینه منابع آب و خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی سالانه یافته های نوین در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: NEWCONF06_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما محمدی

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

چکیده

امروزه محدودیت منابع آبی برای تامین آب مورد نیاز کشاورزی و غیرکشاورزی سبب بروز مشکلات عمده ای شده است. لذا مدیریتصحیح منابع آب و خاک برای رسیدن به توسعه پایدار از مهم ترین اقدامات بخش کشاورزی است. بنابراین بررسی و پیش بینی رفتارهیدرولوژی در هر منطقه و آبخیز می تواند در استفاده بهینه از منابع آب و خاک دارای اهمیت باشد. شناخت و توصیف کمیفرآیندهای محیطی و سپس پیش بینی رفتار آن در زمان های آینده نیازمند فراهم بودن یک مدل از آن فرآیند است. امروزه از روشهای مختلفی برای مدل سازی بررسی فرآیندهای حاکم بر چرخه هیدرولوژی استفاده می شود. از آنجا که یکی از مهمترین ارکان مدلسازی روابط صریح بین متغیرهای ورودی و خروجی است، در این راستا با توجه به توانمندی مدل های سری زمانی در پیش بینیبارش، رواناب و نفود آب در خاک، یکی از روش های دستیابی به هدف مورد نظر استفاده از مدل های سری زمانی است . پس از پایشو ارزیابی موضوع مورد مطالعه، یکی از انواع مدل های سری زمانی اتورگر سیو، میانگین متحرک، اتورگرسیون میانگین متحرک و آریماانتخاب می شود. نتایج پژوهش های مختلف نشان داد که مدل سری زمانی آریما بهترین انتخاب برای پیش بینی بارش، رواناب، تبخیرو تعرق و رطوبت خاک بود.

کلیدواژه ها

پیش بینی، سری زمانی، شبیه سازی بارش- رواناب، کشاورزی دقیق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.