مقاله علمی – پژوهشی: بررسی تغییرپذیری ژنتیکی جمعیت های سیاه ماهی خالدار Capoeta trutta (Heckel, ۱۸۴۳) استان کردستان با استفاده از نشانگرهای IRAP IRAP

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 240

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-29-6_006

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400

چکیده مقاله:

تغییرپذیری ژنتیکی جمعیت های سیاه ماهی خالدار صید شده از رودخانه های چومان، شوی، گرماب (منطقه بانه)، قشلاق، سیروان، گاوه رود (منطقه سیروان) و روآر (منطقه مریوان) در استان کردستان با استفاده از نشانگرهای چندشکلی تکثیر شده بین رتروترانسپوزونی (IRAP) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از نشانگر مولکولی IRAP  نشان​داد که بیشترین و کمترین تعداد باندهای مشاهده شده، تعداد و درصد باندهای پلی مورف، تعداد باند متفاوت و اختصاصی، بیشترین تعداد آلل موثر، شاخص شانون و هتروزیگوسیتی مورد انتظار به ترتیب مربوط به جمعیت های روآر و گرماب می باشند. بیشترین فاصله ژنتیکی بین جمعیت روآر و شوی و کم ترین فاصله ژنتیکی بین جمعیت چومان و گرم آب بود. نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که ۹ % واریانس ژنتیکی مربوط به بین مناطق جغرافیایی، ۱۶ % مربوط به بین جمعیت ها و ۷۵ % مربوط به درون جمعیت ها می باشد. بیش ترین و کم ترین مقدار جریان ژنی (تعداد مهاجرت در هر نسل) به ترتیب بین جمعیت های چومان و گرم آب و روآر و شوی مشاهده شد. بررسی روابط خویشاوندی جمعیت ها با روش بیشینه پارسیمونی نشان​داد که جمعیت های منطقه مریوان در یک تک شاخه خواهری با جمعیت های مناطق بانه و سیروان قرار دارند. نتایج این پژوهش نشان​داد که اگرچه جمعیت سیاه ماهی خالدار منطقه مریوان تفاوت هایی با سایر جمعیت ها داشت، ولی وجود شباهت ها مانع از جدایی کامل آن می باشد. با این وجود ماهیان متعلق به هر جمعیت از مناطق جغرافیایی مورد بررسی با توجه به داشتن باندهای اختصاصی، قابل تفکیک می باشند.  همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگر IRAP دارای تکرارپذیری بالا و توان بیشتر در آشکار سازی تنوع ژنتیکی است و می تواند به طور موثر در مطالعات بررسی تنوع ژنتیک ماهیان و از جمله گونه سیاه ماهی خالدار مورد استفاده قرار گیرد.  

کلیدواژه ها:

نویسندگان

زهرا مهربانی

university of Kurdistan

برزان بهرامی کمانگر

university of Kurdistan

ادریس قادری

university of Kurdistan

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بهرامی کمانگر، ب.، رستم زاده، ج.، بهرام نژاد، ب.، قادری، ...
  • عبدلی، ا.، ۱۳۷۸. ماهیان آب های داخلی ایران. انتشارات موزه ...
  • میرزایی، ب.، علیزاده، ا.، بهرامی کمانگر، ب. و ارشدی، ع.، ...
  • Balloux, F. and Lugon-Moulin, N., ۲۰۰۲. The estimation of population ...
  • Coad, B.W., ۱۹۹۶. Zoogeography of the fishes of the Tigris-Euphrates ...
  • Ferguson, M., ۱۹۹۵. The role of molecular genetic markeres in ...
  • Hermoso, V., Kennard, M.J., Schmidt, D.J., Bond, N., Huey, J.A., ...
  • Peakall, R. and Smouse, P. E., ۲۰۱۲. GenAlEx ۶.۵: genetic ...
  • Sabot, F. and Schulman, A.H., ۲۰۰۷. Template switching can create ...
  • Souza-Shibatta, L., Kotelok-Diniz, T., Ferreira, D.G., Shibatta, O.A., Sofia, S.H., ...
  • Yu, G.X. and Wise, R.P., ۲۰۰۰. An anchored AFLP- and ...
  • Zhao, L., Chenoweth, E., Liu, J. and Liu, Q., ۲۰۱۶. ...
  • نمایش کامل مراجع