اثرات عوامل محیطی بر الگوی تنوع و فراوانی ماکروبنتوزهای همراه با راسته زوآنتاریا (Zoantharia) در ناحیه بین جزرومدی جزیره هرمز
محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 10، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 193
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AEJO-10-2_038
تاریخ نمایه سازی: 16 آبان 1400
چکیده مقاله:
صخره های مرجانی جزرومدی تحت تاثیر ترکیبی از عوامل محیطی و اجزاء زیستی قرار دارند که اثر مستقیمی بر جوامع همراه با آن ها دارد. بنابراین در این مطالعه اثرات برخی عوامل محیطی از قبیل عوامل آب دریا و ترکیب بستر بر الگوی پراکنش ماکروبنتوزهای همراه با راسته زوآنتاریا (Zoantharia) در منطقه بین جزر و مدی جزیره هرمز با استفاده از متغیرهای شاخص های تنوع و مجموعه داده های فراوانی به دست آمده در طی یک دوره ۱۲ ماهه بین تیر ۱۳۹۴ و تیر ۱۳۹۵ بررسی شد. بدین منظور برای ارزیابی فراوانی پولیپ زوآنتیدها و ماکروبنتوزهای همراه در طول ۶ ترانسکت با ۳ نوع بستر سخت از روش ترانسکت منقطع خطی استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه اختلاف معنی داری را در یکنواختی گونه ای و غنای گونه ای بین ترانسکت های ۳ و ۶ با سایر ترانسکت ها نشان داد. شاخص های تنوع ماکروبنتوزی آزمون شده با شاخص شباهت بری- کورتیس، احتمالا به عنوان نتیجه ای از ترکیب های مختلف بستر در زیستگاه های نامتجانس، در همه ترانسکت ها به استثنای ترانسکت های ۳ و ۶ به طور معنی داری یکنواخت بود. نتایج تجزیه و تحلیل پیرسون رابطه مثبت معنی داری میان فراوانی ماکروبنتوزها و اکسیژن محلول در همه ترانسکت ها نشان داد، به طوری که تجزیه و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه این رابطه معنی دار را در ناحیه فراساحلی ترانسکت ها نشان داد. در نتیجه ترکیب بستر عامل اصلی محدود کردن پراکنش مکانی ماکروبنتوزهای همراه با زوآنتیدها بود، اگرچه اکسیژن محلول نیز مهم بود. هم چنین داده های فراوانی، دو جامعه کف زی متمایز را نشان داد و این فرضیه را که الگوی پراکنش جوامع در طول منطقه ساحلی در یک شیب از قسمت بالا به پایین تر ناحیه جزر و مدی تغییر می کند را حمایت کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
دارا میرزاباقری
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، صندوق پستی: ۳۹۹۵
نرگس امراللهی بیوکی
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، صندوق پستی: ۳۹۹۵
محمدرضا طاهری زاده
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، صندوق پستی: ۳۹۹۵
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :